Publicerad:

”Har fullt förtroende för Peter Sartz”

Fortsätter träna landslaget under förbundets utredning

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Pingistalangen Ellen Holmsten kände sig så illa behandlad av förbundskapten Peter Sartz att hon valde att avsluta sin landslagskarriär.

Dagen efter att 18-åringens historia fått bred publicitet höll Sartz på fredagen i vanlig ordning i landslagsträningen i Eslöv.

– Peter har fullt förtroende från spelargruppen som är samlad här, säger sportchefen Mikael Andersson.

Ellen Holmsten beskriver hur utfrysning och sexistiska kommentarer från förbundskaptenen Peter Sartz fick henne att inför säsongen avsluta sin landslagskarriär. 18-åringen, en av landets mest lovande spelare med elva guld i ungdoms-SM och fyra medaljer i senior-SM på meritlistan, har upplevt att förbundet inte lyssnat när hon försökt slå larm och var på torsdagen glasklar i sin önskan om vad nästa steg ska bli.

– Jag tycker att de borde sparka honom. Det är helt självklart, sa Holmsten till Sportbladet.

1 av 2 | Foto: IRVING KARLSSON
Ellen Holmsten

Samlade spelargruppen

Damlandslaget är just nu samlat för ett läger i Eslöv och på fredagen kallade sportchef Mikael Andersson spelargruppen till sig för att diskutera torsdagens uppgifter.

– Jag frågade om det var så att de bedömde situationen som fortfarande levande eller som utagerad och adresserad av förbundet. Det var viktigt för mig, eftersom jag inte hade den här rollen när det här hände, att göra mig en uppfattning om vad som hänt och en eventuell tidslinje för detta, säger Mikael Andersson.

Och vad sa spelarna?

– Det finns ett starkt stöd för Peter som förbundskapten i den här gruppen, det är inget snack om den saken.

Ellen Holmsten säger att hon vågade säga något offentligt först nu eftersom hon tidigare varit rädd att äventyra sina framtida landslagschanser. Hur ska ni garantera att spelarna vågar slå larm om det händer något igen?

– Vi har en öppen dialog med spelarna hela tiden. Det är en svår fråga att svara på men personer måste träda fram som upplevt något och de är välkomna på alla plan inom förbundet.

Kommer ni överväga någon form av anonym visselblåsarfunktion?

– Hur vi ska agera strategiskt på det sättet är ingenting jag kan kommentera nu.

Ser du något problem med att Peter fortsätter som förbundskapten?

– Peter har fullt förtroende från de samlade spelarna här och även mitt förtroende.

”Varit svårt att fokusera”

Sverige mest meriterade spelare Matilda Ekholm, rankad som nummer 30 i världen och som i mars 2018 tog SM-guld i dubbel ihop med Ellen Holmsten, är en av spelarna på plats i Eslöv. Hon vill inte ställa upp på en telefonintervju men svarar på Sportbladets frågor visa sms.

”Det var svårt att fokusera”, skriver Ekholm om fredagens träning.

Peter Sartz.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Peter Sartz.

Veteranen var en av spelarna som i november 2017 skrev under ett protestbrev till förbundet. ”Vår förbundskapten Peter Sartz har en jargong som tidvis är sexistisk, rasistisk och funkofob”, stod det då men Ekholm menar att det för hennes del sedan dess har fungerat bra med Sartz som ledare.

”Vi har läger den här veckan och det fungerar bra precis som det gjorde hela 2018.”

Vad har förbundet sagt till er om hur de går vidare med det här?

”Att frågan ska utredas vidare för att se om förbundet brustit i sina åtgärder eller inte”.

Vad har ni i laget sagt till varandra i dag?

”Pass”.

Svenska bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling säger att förbundets utredning fortsätter och att de hoppas kunna återkomma med mer konkret information om nästa steg den kommande veckan.

Sportbladet har varit i kontakt med Peter Sartz som hänvisar alla frågor till sportchefen Mikael Andersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN