Golden State till final – Jerebko historisk

Av: Magnus Herbertsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I morse skrevs svensk baskethistoria.

Jonas Jerebko är som första svensk klar för NBA-final.

– Att nå hit från Sverige är något som jag drömt om sedan jag var liten och sprang omkring i lilla Kinna, skriver svensken på sin Instagram.

Golden State Warriors hämtade på nytt upp ett underläge och avgjorde semifinalen mot Portland Trailblazers på övertid med 119–117. Som mest låg Warriors under med 17 poäng, men med fem minuter kvar var man ikapp. 

Storstjärnan Stephen Curry gjorde på nytt en stormatch med över 35 poäng för fjärde matchen i rad. Han slutade på 37 poäng. 

Lyfter fram bänkspelarna

Laget fick klara sig utan tre av sina stora stjärnor, Kevin Durant, DeMarcus Cousins och Andre Iguodala. Men bänkspelarna, med Alfonzo McKinnie, Kevon Looney och Jonas Jerebko tog stort ansvar.

– Vi har sagt det hela året, hur viktiga de blir. Tre startspelare borta, men alla klev fram, gjorde otroliga minuter och jagade in segern, säger Curry.

Jonas Jerebko spelade tio minuter med två returer och en assist, dock inga poäng.

Först på 53 år

Golden State Warriors är det helt dominerande laget i NBA som vunnit titeln de två senaste säsongerna och har fem raka NBA-finaler. Det är första gången ett lag lyckas med den bedriften sedan Boston Celtics tog sig till tio (!) raka finaler 1957–66.

NBA-finalen börjar 30 maj. 

Golden State ställs där mot antingen Toronto eller Milwaukee, de sistnämnda leder med 2–1 i serien.

– Jag vill vara redo att sänka det där skottet i finalen som hjälper laget att vinna, berättade Jerebko för Sportbladet i en stor intervju inför säsongen.

Nu är han närmare sin dröm än någonsin.

Publicerad:

LÄS VIDARE