Tränarens uppmaning till Linn Svahn

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Linn Svahn slog igenom och vardagen förändrades.

Tränaren Ola Ravald har uppmanat sprintstjärnan att skapa en struktur kring media- och sponsorer.

– Hon har fått en massa förslag och förfrågningar, många rycker i henne och det är hon inte van vid, säger han.

Linn Svahn är vinterns stora stjärnskott i världscupen. 20-åringen, som tillhört utvecklingslandslaget, har inte bara etablerat sig i toppen av resultatlistorna för sprintloppen utan dominerat den.

Efter en omtumlande vinter kom hon hem från Kanada i mars med segern i sprintcupen.

Det tog tid att landa.

– Det var lite tufft lite efteråt, som hon beskrev det för mig. Men Linn är skarp och bra på att sortera. Hon har hittat en bra balans, säger hennes personliga tränare Ola Ravald.

”Ganska hårt tryck”

Ett önskemål från Linn Svahns sida har varit att avstå media i maj. Sportbladet har utan framgång försökt få en intervju med 20-åringen.

Och vi är inte ensamma.

Det finns både medier och sponsorer som vill nå den nya sprintstjärnan.

– Det får hon sköta själv, men jag har sagt försök hitta en lösning så det blir bra. Det är ganska hårt tryck.

Har hon skaffat sig en manager?

– Inte vad jag vet. Det finns en massa förslag och förfrågningar och hon måste ha struktur på allt.

Genombrottet är inte olikt det Frida Karlsson hade efter VM 2019 när hon som junior vann tre VM-medaljer. Ola Ravald har i sin ambition om att stötta Linn Svahn vänt sig till Frida Karlssons tränare Per Nilsson.

– Vi har bollat för att vi ska få veta vad han drog för slutsatser efter Fridas genombrott, säger Ravald.

Som följd av framgångarna belönas nu Linn Svahn med en plats i A-landslaget. Beskedet fick hon tidigare i veckan.

– Det fanns inga betänkligheter från Linns sida kring det, hon vill vara i en miljö med de bästa tjejerna, säger Ravald.

Men Linn Svahn ställde i samband med beskedet också en rad frågor till landslagsledningen, noga med att övergången blir utvecklande för henne.

Linn Svahn.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Linn Svahn.

”Inte samma bakgrund som Kalla och Ebba”

I samband med torsdagens digitala pressträff sa landslagstränaren Magnus Ingesson att de är medvetna om utmaningen med att inte matcha de unga åkarna för hårt i övergången från utvecklingslag till A-lag.

– Som jag ser det har Linn bara tränat riktigt bra i två år, hon har inte samma bakgrund som Charlotte (Kalla) och Ebba (Andersson). Det är viktigt att hitta en balans på all träning så det inte allt blir för tufft på läger, säger Ola Ravald.

Att balansera belastningen rätt är en faktor som är viktig för Linn Svahn. En annan är att det – även i landslagets engagemang – blir en tydlig satsning på sprint.

Linn Svahn är nu igång med varierad träning för att lägga en grund till sommarens hårdare upplägg. Fokus är på nuet, inte framtiden.

– Hon har kvalitéer, men det är bara fortsätta att vara ödmjuk. Linn har huvudet på skaft och är smart i det hon gör. Vi kommer att hålla träningen i ett år till med ungefär samma grund som ifjol. Sen finns det en del detaljsaker vi vill jobba med, säger Ola Ravald.

Publicerad:

LÄS VIDARE