Westberg petas ur skidlandslaget: ”Fick höra att jag är för gammal”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Karl-Johan Westberg petas ur B-landslaget.

27-åringen blev förvånad över beskedet som, enligt honom, levererades med motiveringen att han är för gammal.

– Jag tycker att jag har förtjänat en plats. Jag tycker att de gör fel, säger han.

På två år har Karl-Johan Westberg, som var på pallen i teamsprint i världscupen 2017, tappat sin plats i två lag.

Först i A-landslaget och nu i B-landslaget (Team Bauhaus).

Inför dagens besked om de nya landslagen i längd har Karl-Johan Westberg, som i vinter har en handfull placeringar kring 20:e plats i världscupen, ett kort samtal med den nya landslagschefen Anders Byström.

Westberg.
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
Westberg.

Beskeden han fick var inte positiva. Team Bauhaus kommer att bestå av endast tre åkare, där talangerna William Poromaa, 20, och Fredrik Andersson, 21, nu tar en plats med Marcus Grate, 23.

– Jag var väldigt förvånad över att jag inte med någonstans. Jag tycker att jag har förtjänat en plats och vet att jag har mycket att bidra med, säger han.

Fick du en förklaring till petningen?

– Jag fick bara höra att jag var för gammal. Att de skulle satsa lite yngre. Jag hade bara ett kort samtal med Byström, men jag har inte ens fyllt 28 år. Se vad Häggström (Johan, 28, som gjort sin bästa säsong i vinter) gör. Det är så lite som krävs, jag behöver åka någon procent bättre. Jag tror att jag har kapaciteten för att vara på pallen i sprint, det känns lite trist att man inte ser det.

Karl-Johan Westberg menar att han visat på träningar med landslaget, i de flera fall som A-landslaget och B-landslaget sparrat på läger, att han kan bidra på den nivån.

– Vi är flera som bidragit jättemycket till A-laget i sommar och höst. Jag kan vara den som är bäst på ett pass när hela  A-laget är med. Det är många pass som man är den som driver på.  Inte för att vara taskig mot de som kommer in, men jag tycker inte att de som är yngre har gjort resultat och har mer att hämta i träning på hemmaplan. Nu är det vi som är äldre som ska vara på hemmaplan, säger han.

Hemmamiljön

I sin nysatsning gör skidlandslagets ledning en omfördelning av resurser med färre platser på herrsidan i landslagsgrupperna (14 totalt blir åtta), men ett ökat lokalt stöd på specifika orter för åkarna i Svenska Spel, där man lättar på åldersgränsen.

Det innebär att Karl-Johan Westberg skulle kunna bli aktuell som en av de åkare som finns i trakterna kring Falun.

– Jag har hört att de ska satsa i hemmamiljön, sen får man se vad det innebär, säger han.

Han tycker att satsningen på damsidan är rätt, men att landslagsledningen tar fel väg på herrsidan.

– Det är ny struktur vartannat år, nu ska man satsa ungt. Jag tycker inte det finns supertalanger som är givna och går före. Man måste ändå hålla någon slags nivå och nu är jag tveksam, säger han.

Han kommer att fortsätta sin satsning utan det stöd som en landslagstillhörighet innebär och hoppas på att utmana om platser i världscupen i vinter.

– Jag är väldigt motiverad framåt och det här ger min lite bränsle, säger han.

Anders Byström kommenterar beslutet så här för Sportbladet:

– Det handlar inte om att HAN är för gammal men på att vi ska våga satsa på yngre herrar på översta nivå. Karl-Johan är viktig för svensk längdskidåkning och han kan bli aktuell för en viktig roll i Team Svenska Spel i Falun.

Publicerad:

LÄS VIDARE