Publicerad:
Uppdaterad:

Pekar ut norskor: ”Sabotageförsök”

Italienska stjärnan: ”Jag blir besviken”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Dorothea Wierer beskyller norska åkare för sabotage.

– Deras attityd gör mig besviken, säger italienskan till OA Sport.

– Hon borde tänka på vad hon säger, svarar norska landslagschefen Per Arne Botnan till VG.

Wierer vann den totala världscupen i skidskytte med minsta möjliga marginal. Allt avgjordes i säsongens sista lopp – jaktstarten i finska Kontiolahti – där Wierer kom i mål på elfte plats. Placeringen räckte för att hålla undan för norskan Tiril Eckhoff som till slut var ynka sju poäng efter i den totala ställningen.

– Efter jag hade gått i mål var jag inte säker på att jag hade vunnit. Jag sprang runt och frågade tio olika personer för att få det bekräftat, minns italienskan.

”Försökte blocka”

Men det hade kunnat sluta annorlunda. I en intervju med OA Sport hävdar Wierer att de norska åkarna gaddade ihop sig i ett försök att sabotera för henne.

– På sista varvet skulle vi köra ikapp Ingrid Landmark Tandrevold. Hon fick information från norska landslagsledning att jag kom bakifrån, det förstod jag av den lilla norskan jag kan tyda. Norskorna är väldigt sluga, och den gången försökte Tandrevold blockera mig. Jag förstod att det var en taktisk manöver, men de försökte också trampa på mina skidor. Det är en attityd som verkligen gör mig besviken. Skidskytte är ingen lagsport, man ska inte samarbeta och definitivt inte försöka förstöra för sina rivaler, säger Wierer.

Slår tillbaka

Nu rider Norges landslagschef Per Arne Botnan ut till försvar för sina åkare och sågar Wierer för hennes utspel.

– Att vi skulle ha försökt sabotera för någon annan åkare är helt otänkbart. Det kommer inte på frågan. En åkare av hennes kaliber borde hålla sig borta från att komma med sådana här uttalanden, säger han till VG.

Även Ingrid Landmark Tandrevold uttalar sig.

– Vi kör med ”fair play”. Det är ingen som försöker förstöra för någon annan, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN