Sofie Skoog pressad på SM – för att nå VM

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Förra året hoppade Sofie Skoog Diamond League-final i höjd i Zürich.

I år sitter hon på en öde presskonferens inför SM på hemmaplan i Karlstad.

In i det okända igen en säsong då allt har gått åt skogen.

Hennes egen förklaring?

– Det har varit stolpe ut mest hela tiden. Nu senast i Finnkampen då jag blev magsjuk dagen innan tävling, säger hon.

– Annars har jag ingen förklaring. Ingenting har hänt och och det är väl det tråkiga. Jag har varit skadefri och tränat på men det har inte funkat. Men det är bara att vara envis och hänga i.

Friidrotten är en sport som inte visar minsta pardon när resultaten sviker. Dörren till de stora scenerna smäller igen lika brutalt som direkt.

Där står Sofie idag, med SM som en sista chans att ta sig in i finrummet igen.

Hemmaplan, vinden i ryggen och ett nytt koncept där publiken bjuds in på innerplan för att heja på sin hemmafavorit på lördagskvällen.

– Jag älskar att tävla på hemmaplan. Och jag har ju tittat på vad som krävs för att ta sig till VM och det är 1,92 just nu för att ta en plats bland de 32 bästa. Jag tycker att jag gjort det så många gånger att det inte borde vara något problem.

Samtidigt är Tingvalla i Karlstad ingen klassisk mark för höjdhopp. En arena som ska rivas efter SM och med ålderstigna banor som mjuknat betydligt jämfört med de moderna och stenhårda Mondobanor som gäller idag.

Satsar vidare mot OS

– Ja, Kajsa (Bergqvist) har banrekordet på 1,96. Det säger väl en del. Själv har jag gjort 1,90 som bäst. Men det är min hemmaplan, det är här jag tränar och jag hoppas på mer.

Att Diamond League-finalen avgörs samma kväll som hon har sin presskonferens inför SM på scenen i Wermlandsoperan svider naturligtivs lite.

Det är en fantastiska salong, en lika fantastisk byggnad men publiken är så gles att hade det varit operapremiär hade resten av föreställningarna fått ställas in.

Det var inte den scenen hon stod på för ett år sedan.

– Det är klart jag saknat Diamond League. Jag har varit ute där i två, tre år. Nu har det har varit en annorlunda sommar.

Men missar hon VM är det inte slut på satsningen för 29-åringen.

– Det är klart att jag vill fortsätta mästerskapssviten, men blir det inte så är det inte hela världen. Då får jag en längre träningsperiod för att bli bättre till OS i Tokyo, Det är det stora målet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN