Världscupen i längdskidor

Ryska bebisboomen: Blir ett helt stafettlag...

Av: 

Petra Thorén

Natalja Neprjajev
Natalja Neprjajev

SPORTBLADET

RUKA. En bebisboom väntar det ryska damlaget i skidor.

Natalja Neprjajeva, som jagar pallplats i Ruka, ser fram emot tillskotten.

– Jag är väldigt glad för mina lagkamraters skull, men personligen tycker jag att det är för tidigt att bli gravid, säger ryskan till Sportbladet.

När jaktstarten drar igång på söndag morgon står Rysslands hopp på damsidan till Natalja Neprjajeva. Hon går ut som fyra och slåss om en pallplats bakom Therese Johaug som lär vinna.

Och det är just till 24-åringen som de ryska skidfansen får vända sina förväntningar på damsidan den här säsongen.

Fyra av Natalja Neprjajevas lagkompisar är gravida: 24-åriga Julija Belorukova, 27-åriga Jelena Soboleva samt 25-åriga Tatjana Alesjina och 24-åriga Anastasia Sedova.

Yulia Belorukova med OS-bronset

När Sportbladet träffade Natalja Neprjajeva inför helgen i Ruka skrattade hon när de väntade bebisarna kom på tal och konstaterade tillsammans med lagets tolk att ”det blir ett helt stafettlag”.

”Jag får vara barnvakt sen”

– Jag är väldigt glad för mina lagkamraters skull. Personligen tycker jag att det är för tidigt för att få barn, men om de känner sig redo så är jag bara glad för dom. Jag hoppas att de kommer tillbaka i samma form som innan de blev gravida, säger hon.

Ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe har välkomnat bebisboomen och till och med uppmanat åkarna att bli gravida, då det är en mästerskapsfri säsong.

– Det stämmer. Hon (Välbe) sa det inte personligen till någon av oss. Men till oss alla i grupp, berättar Natalja Neprjajeva.

Det ryska landslagets tränare Markus Cramer saknar flera starka åkare i sin grupp, men ser också fram emot landslagets tillskott.

– Bara från min grupp är det tre åkare som är gravida. Det är fint för flickorna. Jag får vara barnvakt sen, säger han med ett skratt.

”En annan kultur”

Det är unga och mitt i sina karriärer. Det är ganska ovanligt att man som idrottsutövare skaffar barn tidigt, många väntar till efter de slutat?

– I Ryssland är det en annan kultur. Man vill ha barn när man är ung och inte vänta till senare. Familjen tar hand om barnen sen, det är välorganiserat. Jag talade med Belorukova nyss och då sa hon till mig att hon ska börja träna i februari och att hon ska ta en medalj i VM 2021 och sen i OS 2022 ska jag ta ett guld. Hon får sitt barn i december, säger Markus Cramer.

Stjärnornas frånvaro kommer innebära att flera unga ryska åkare får chansen i vinter. Men den här helgen, och säkert flera i vinter, står hoppet till Natalja Neprjajeva.

– Jag känner ingen press, jag känner mig mer motiverad, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Så formas Frida Karlsson till en mästare

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i längdskidor

Therese Johaug

Längdskidor