Tvingades upp för ”tjockisbacken”

Svenskan berättar om sjuka vikthetsen: Sportchefen försökte nypa mig i fläsket

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: INSTAGRAM

En sportchef som i smyg försökte kontrollera cyklisterna vikt genom att nypa dem i fläsket och som tvingade halva laget att köra extrapass uppför ”tjockisbacken”.

Nu vittnar svenska proffscyklisten Sara Olsson om helvetet inom cykelsporten.

– Jag vet att det är ännu värre i andra lag, speciellt i Italien. Min historia är inte den värsta, säger Olsson till norska TV2.

Sara Olsson är en av Sveriges mest framstående landsvägscyklister med en lång proffskarriär bakom sig. Men när svenskan nu hunnit bli 29 år kan hon också vittna om baksidan av den extremt tävlingsinriktade cykelcirkusen.

”De tjocka skulle upp för den”

För några år sedan skrev Olsson på för ett italiensk stall. Svenskan kom från en skadefylld säsong och hoppades få fart på karriären igen. I december samlades laget för ett läger och det dröjde inte länge innan svenskan förstod att någonting var väldigt annorlunda.

Träningsprogrammet var stenhårt och när första dagen var slut ombads dessutom halva laget att cykla upp för en extra backe. Olsson tänkte att de andra cyklisterna kanske skulle göra samma sak dagen efter men då fick samma gäng återigen order om att köra den extra stigningen.

Mitt i veckan fick svenskan sedan höra att backen kallades ”tjockisbacken”.

– Det var de tjocka som skulle upp för den, säger Olsson till norska TV2.

Proceduren var inte heller något teamet på något sätt gömde. Efter att de utvalda cyklisterna klarat av backen en sista gång på lägret blev de uppställda för fotografering. Bilden publicerades sedan på lagets Facebook-sida med en öppen gratulation till cyklisterna för att de klarat ”tjockisbacken”.

”Flera nivåer av galenskap”

Sara Olsson vägde vid tillfället 60 kilo och var i utmärkt fysisk form. Trots det fick svenskan upprepade gånger höra rakt ut från lagledningen att hon var för tjock och förbjöds i slutet av lägret att äta pasta.

Olsson sa ifrån men anmärkningarna fortsatte genom hela säsongen med fler och fler matförbud. Svenskan fick höra att hon skulle äta så lite kolhydrater som möjligt, instruerades att inte äta något rött kött och dessutom helt undvika salt då det ”binder vatten och gör att man ser tjock ut”.

– Det var flera nivåer av galenskap, säger 29-åringen till TV2 och fortsätter:

– En gång försökte han (sportchefen) lite i smyg nypa mig i fläsket för att se hur mycket fett jag hade på benen. Jag har alltid varit en sådan som inte blir särskilt påverkad av sånt. Jag har tur som lyckats distansera mig från det men de andra tjejerna på laget blev väldigt påverkade. Det var till och med en som slutade på våren på grund av allt som hände.

I dag cyklar Sara Olsson för laget ”Andy Schleck Cycles – Immo Losch” i Luxemburg där inställningen är den rakt motsatta. Svenskan berättar sin historia för att sätta ljuset på problemet och understryka vikten av att äta ordentligt som elitidrottare.

– Jag vet att det är ännu värre i andra lag, speciellt i Italien. Min historia är inte den värsta. Jag känner till många som har slutat på grund av sådana här historier och jag tror att vikthetsen nästan bara blir värre och värre. På individnivå känns det nästan som om allt handlar om hur tunna folk är.

Sportbladet har återgett intervjun med tillåtelse från Sara Olsson. Hon har bett om att lagets namn inte skrivs ut.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN