Uppgifter: SVT nära ta hem rättigheterna till OS igen

Uppdaterad 2023-01-16 | Publicerad 2022-12-09

Enligt uppgifter till Sportbladet är Sveriges Television detaljer från att säkra rättigheterna till OS 2026 och framåt. 

– Jag kommenterar aldrig sporträttigheter som är på marknaden, vare sig vi är på väg att förvärva dem eller inte, säger SVT:s programdirektör Jan Helin.

KLART: OS tillbaka i SVT – tar tillbaka rättigheterna

Ja det var en kväll i juni 2011, då när sommaren är som bäst, som den dåvarande IOK-ledamoten Arne Ljungqvist bekräftade att MTG, företaget som idag är mer känt som Viaplay Group, snuvat SVT på OS-rättigheterna.

Den historiska nyheten rörde upp känslor både hos svenska tv-sport-tittare och i tv-huset eftersom SVT sänt OS oförtrutet sedan Rom 1960. 

Ett år efter nyhetsbomben sände SVT 2012 sitt sista (senaste?) OS när tävlingarna hölls i London och sedan dess har spelen, med blandad respons, sänts i kommersiella kanaler.

Senast i Discovery som 2015 meddelade att de köpt rättigheterna för fyra OS framåt, ett avtal som går ut efter Paris-OS 2024.

I storaffären förvärvade den amerikanska mediekoncernen OS-rättigheterna för hela den europeiska marknaden men det var nästan bara i Sverige och Norge de valde att behålla rättigheterna för att själva sända OS exklusivt.

På flera håll i Europa, bland annat i Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Finland, sålde Discovery vidare rättigheter till public service-bolagen.

Här är spelen det rör sig om

Flera källor som Sportbladet varit i kontakt med menar nu att den europeiska radio- och tv-unionen EBU, där både SVT och Sveriges Radio ingår tillsammans med jättar som BBC, tyska ARD, franska FTV och närmare 100 europeiska public service-bolag, bara är detaljer ifrån att säkra OS-rättigheterna för OS 2026 och framåt, förmodligen rör det sig om OS 2028, 2030 och 2032. 

Redan i våras, när budgivningsprocessen stängde i slutet av april, bekräftade EBU-chefen Glen Killane att EBU gett sig in i auktionen och han underströk att de gjort det mer enade än någonsin.

Allt fler uppgifter tyder nu på att avtalet är i hamn och en källa med god insyn i branschen är ”övertygad om att SVT får tillbaka OS”. 

– Allt pekar på att det blir så. Det som gör att det drar ut på tiden är förmodligen detaljer rörande digitala rättigheter, OS är enormt många timmar teve och det är möjligt att Discovery, kanske via Eurosport, får en liten bit av kakan eftersom IOK vill få ut så mycket som möjligt av materialet. 

Når ut till bred publik

Andra saker som talar till EBU:s och SVT:s fördel är att prisutvecklingen på tv-sporträttigheter stannat av och den så viktiga garanten för att OS ska nå en verkligt stor tv-publik. 

Även om kommersiella kanaler är skickliga på att producera tv-sport, menar en källa, kan de aldrig konkurrera med public service- och fri-tv-kanalerna när det kommer till räckvidd och strävan att nå ut till så många tittare som möjligt.

Den punkten ska ha varit en viktig faktor för IOK i den nuvarande processen, dels för att de vill söka en yngre publik men också för att tillfredsställa de stora sponsorerna.

Sportbladet har under en tid varit i kontakt med personer både inom EBU och på SVT men ingen vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Om det visar sig att någon annan köpt rättigheterna skulle det vara ett dråpslag för SVT som under hela processen känt att de legat bra till, säger en källa. 

Armand Duplantis efter OS-guldet i Tokyo 2021.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!