Landslagsspelarna välkomnar DO-granskning

Publicerad 2019-08-03

Två av Sveriges största idrottsförbund har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen för misstänkt lönediskriminering.

Både ishockeyförbundet och fotbollförbundet hävdar att deras avtal är jämlika. Men hur avtalen är utformade är det få som vet – snart kan frågan få ett svar.

– Det är bra att man grottar i det, säger landslagsspelaren Julia Roddar till TT.

Det är inte första gången ojämställdhet mellan könen inom elitidrotten diskuteras. Men med anmälningarna till DO mot både Svenska fotbollförbundet (SvFF) och Svenska ishockeyförbundet gällande misstänkt lönediskriminering har frågan åter aktualiserats under sommaren.

Enligt Kopparbergs/Göteborg FC:s Julia Roddar, VM-spelare i fotboll, har ersättningarna inte diskuterats på någon av det svenska fotbollslandslagets samlingar. Samtidigt välkomnar hon att siffrorna kommer att granskas.

– Det är intressant att veta om det är någon skillnad. Man hoppas ju att lönerna är lika, säger hon.

Sekretess

TT: Hur tror du att det är?

– Jag har ingen aning, men det är bra att de grottar i det och ser om det är jämställt eller inte, säger Roddar.

Från förbundets sida har man hela tiden hävdat att landslagsersättningen är jämlik för herrar respektive damer, men SvFF har samtidigt inte velat avslöja några summor på grund av sekretess.

Det kommer man däremot bli tvungna att göra då DO i veckan krävde att SvFF senast den 16 augusti redovisar alla former av ersättningar som lön, bonus, förmåner och annan ersättning.

Om DO anser att SvFF bryter mot diskrimineringslagen måste förbundet införa korrigeringar.

Sterner anmälde

Svenska ishockeyförbundet har också anmälts till DO, även om den statliga myndigheten ännu inte har beslutat om en genomlysning av avtalen.

Där är dock frågan om diskriminerande löneersättningar mer komplicerad. Förbundet betalar inte ut lön till varken herrarna eller damerna när de är på landslagsuppdrag, det är det klubbarna som gör.

Men Pia Sterner, en av pionjärerna inom svensk damhockey och den som stod för anmälan, anser att man måste ta ett krafttag för att lyfta det svenska ishockeylandslaget på damsidan.

Det gör också nuvarande landslagsspelaren Erika Grahm. Hon har noterat DO-anmälan och tycker att det är en viktig fråga för att få ishockeyförbundet att engagera sig mer i Damkronorna.

– Känslan är att vi inte betyder speciellt mycket. Vi har ett lag för att de måste ha ett lag på damsidan. Efter tio år i landslaget har man känslan att man inte vill åka dit, för man blir bara frustrerad, säger hon till TT.

"Vakna"

Grahm, som spelat flera OS och VM, anser att det är ishockeyförbundet som borde stå för utvecklingen framåt, något hon inte upplever att förbundet gör.

– Man hoppas att de ska vakna och öppna ögonen. Men har man beslutsfattande personer i förbundet som knappt bryr sig om damhockey kommer det aldrig att gå framåt, säger Grahm och tillägger:

– Jag vill lyfta idrotten, inte ha på mig en offerkofta. Jag har kanske inte många år kvar att spela, men jag vill inte att nästa generation ska gå samma väg som oss.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.