Mejla

Kalle Karlsson

Karlsson: Vikarierna som visar Uniteds styrka

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ett tag var han utskälld av hela fotbolls-England och utbuad även av de egna fansen.

Inför den här säsongen var så överflödig i truppen att han nästan var bortglömd.

Nu är Ashley Young het igen.

Det finns flera kännetecken som visar när ett fotbollslag mår riktigt bra: Spelarna agerar med självförtroende, tränaren är harmonisk, bollen studsar rätt väg, fansen stortrivs på läktarna, inhopparna har spelglädje nog att bjuda på delikatesser (Anthony Martials tunnel var minst sagt läcker).

Allt detta går att applicera på Manchester United i starten av den här säsongen. 

José Mourinhos gäng är i ”zonen”, saker flyter bara på. Romelu Lukaku gjorde ingen lysande insats, men han gjorde sitt mål och tangerade Andy Coles rekord. Nya hyllningsrubriker.

Och när bekymren väl dyker upp löses de av att någon reserv kliver fram och tar ansvar.

Nästintill bortglömd

Marouane Fellaini fyllde på lördagen mittfältsluckan efter skadade stjärnan Paul Pogba. Han har vänt supporteropinionen, även om den processen startade redan under våren med triumfen i Europa League.

Det finns en till vikarie vars popularitet visar stigande kurva.

I inledningen av den här säsongen har Manchester United framstått som komplett, så när som på en vänsterback.

Daley Blind fick förtroendet i de första matcherna, sedan ersattes han av Matteo Darmian. Ingen av dem övertygade tillräckligt.

Nu har en nästintill bortglömd spelare klivit fram och gjort platsen till sin egen (åtminstone tills Luke Shaw är tillbaka på allvar).

Ashley Youngs karriär i Manchester United har bjudit på toppar och dalar.  

Det började minst sagt lovande efter flytten från Aston Villa sommaren 2011 när han skruvade in två drömmål mot Arsenal i 8–2-matchen.

Sedan blev det tuffa tider.

Mest hade han sig själv att skylla. Ashley Young gjorde till sport att dyka lätt i straffområdet och få billiga straffar. Han var knappast ensam om det i fotbollsvärlden men i konservativa England var han den inhemska spelaren som gjorde det mest teatraliskt och cyniskt. När han till och med fick kritik i de egna fansleden var hans status i botten.

Hans framtid var osäker. Men Ashley Young blev kvar i Manchester United eftersom han satt på en lön som ingen annan klubb var beredd att matcha.

Han fick ett litet temporärt lyft under Louis van Gaal som använde den tidigare offensiva yttern i en roll som wingback.

Nu upplever ”Forever Young” en ny vår – som vänsterback.

I Champions League-mötet med Basel fick Ashley Young chansen för första gången för säsongen.

Nu har han startat fem matcher rad i ligan och Champions League, burit lagkaptensbindeln, och han briljerar med sin spetsegenskap: Inläggen.

Hopplösa Crystal Palace

Ashley Young har alltid haft vassa inlägg. Det är lite konstigt att motståndarna inte läst sönder hans (enda) fint för det slutar alltid med att han vänder tillbaka till sin starka högerfot och vrider in en skruvad boll med kraft.

Han gjorde det ständigt under tiden som vänsterytter i Aston Villa och mot CSKA Moskva i veckan gjorde han det på nytt. Då nådde bollen fram till Romelu Lukaku som nätade.

I lördagens ligamöte med hopplösa Crystal Palace hade Juan Mata gett Manchester United ledningen i tredje minuten.

Tio minuter före paus, efter att Crystal Palace jobbat sig in i matchen, lyfte Ashley Young in ett av sina patenterade inlägg mot bortre ytan där Marouane Fellaini dök upp och satte 2–0.

Manchester Uniteds akilleshäl på vänsterbacken är numera inte lika ömmande. 

Det är möjligt att Ashley Young blir sårbar defensivt som vänsterback mot topplagen, men hans renässans har iallafall gett José Mourinho ett vasst alternativ mot de övriga lagen, när laget behöver anfalla och få spets på sista tredjedel.

Ashley Young och Antonio Valencia som framgångsrikt ytterbackspar för Manchester United 2017. Vem hade trott det för fem år sedan?

▪▪▪

Crystal Palace putsar på sitt rekord i mållösa matcher. Nu har laget sju mållösa matcher och sju förluster i starten av säsongen. Roy Hodgsons entré har inte gett någon synbar effekt, men vi får avvakta med att dra slutsatser.

Ingen tränare i världen hade lyft Crystal Palace omedelbart med den här skadesituationen.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay.

Publicerad: