Kommentatorn Henrik Johnsson om OS-satsningen med frun: ”Så här vi lever”

Uppdaterad 2021-08-04 | Publicerad 2021-07-15

Malin Baryard Johnsson och Henrik Johnsson.

Kommentatorn Henrik Johnsson står inför en ny uppgift – att referera OS hemifrån.

Han berättar om att OS-satsa parallellt med frun och ryttaren Malin Baryard Johnsson, om vad han tycker är ridsportens genomslagskraft och om sitt eget medaljhopp.

– Vi identifierar oss inte längre som underdogs, säger han till Sportbladet.

2016 var både kommentatorn och programledaren Henrik Johnsson, 49, och hans fru ryttaren Malin Baryard Johnsson, 46, aktuella för OS i Rio. Nu gör sig båda redo för ytterligare ett olympiskt spel – men medan Baryard Johnsson är uttagen i OS-truppen som åker till Tokyo inom kort, ska Johnsson kommentera ridsporten hemifrån i Discoverys sändningar.

Det innebär att han bland annat ska referera tävlingarna där frun deltar – men även om man kan tro att paret som bor tillsammans på en gård i Norrköping skulle ha en del gemensamt i och med OS, är satsningarna något som de sköter på varsitt håll.

”Gift med en person, inte en prestation”

– Det är så här vi lever. Vi jobbar båda två väldigt mycket, det är inget jag tänker på. Jag är gift med en person, inte en prestation, säger Henrik Johnsson.

Dessutom har han kommenterat sin frus tävlingar tidigare – bland annat under OS i Rio.

– Det gick alldeles utmärkt. Det har aldrig funnits någon intressekonflikt i mig, det är ju en prestation som ska utföras och river hon så kan inte jag sitta och säga att hon inte gjorde det. Men sedan har jag ju en expert till hjälp, som får analysera och berätta varför och vad hon borde gjort och så.

Hästarna åker först till Tokyo, sedan åker Malin Baryard Johnsson som ska tävla i hoppning individuellt och i lag, ett par veckor senare. För Henrik Johnsson är det ett omfattande researcharbete som ska hinnas med innan ridsporten drar igång.

– Det är oerhört långa dagar, speciellt i kvalrundorna. Man liksom stapplar sig in i ett mästerskap, för att sedan leva sig in i det och plötsligt är det det viktigaste av allt just då.

Malin Baryard Johnsson

Därför ska man titta på hästsporten

Traditionellt har ridsporten lockat en engagerad, men smal publik. Men Johnsson poängterar att det finns mycket för den breda massan att hämta i de tre OS-grenarna.

Han drar paralleller till musik – och förklarar att dressyr kan liknas med klassisk musik där perfektion är målet, fälttävlan liknar däremot hårdrock där action och olika partier styr och hoppning likställer han med pop – som är enkelt för de allra flesta att förstå och tycka om.

– Sedan är det det som är svårt att fånga – samspelet mellan ett djur och en människa. Hos de bästa ekipagen finns fullständig tillit mellan häst och ryttare, det är det man är ute efter.

”En jävla skillnad på att snacka och göra”

Johnssons förhoppning är att ridsporten ska generera två svenska OS-medaljer.

– Men det är en jävla skillnad på att snacka och göra. Jag snackar ju – men har en enormt respekt för jobbet som ryttarna gör. Däremot tycker jag att det är bra att vi inte längre identifierar oss som underdogs, utan ryttarna åker dit för att slåss om medaljerna.

Någon direkt pandemieffekt på kvaliteten tror Johnsson inte kommer att märkas av. Den största faktorn när det kommer till de idrottsliga prestationerna är värmen, enligt honom.

– Det är alltid ett stort frågetecken. Det är som ett lotteri, en del klarar det, andra inte. Det gäller både hästar och ryttare, säger han.

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.