Laurén efter nobben: ”Vilka jävla idioter”

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. Mikaela Laurén har varit sur på boxningsorganisationen WBC för att hon inte fått chansen att ta tillbaka världsmästartiteln i superweltervikt hon frivilligt avsade sig för att kunna möta Klara Svensson.

Nu får en annan svenska i stället chansen att vinna den tunga VM-titeln: Maria Lindberg.

– En jättechans för mig, säger Lindberg.

– Herregud. Hur fan kan de göra så? De har inte ens frågat mig. Sinnessjukt, säger Laurén.

När Laurén gav upp titeln tog polskan Ewa Piatkowska chansen och vann den vakanta titeln. En titel hon inte försvarat sen hon vann den i september 2017.

På WBC:s hemsida står att Piatkowska ska försvara titeln mot Champion Emeritus Mikaela Laurén och det bara är tid och plats som saknas. När polskan nu sätter sin titel på spel gör hon det 25 maj. Samma dag som Mikaela Laurén ska gifta sig med sin stora kärlek Peder Södersteen.

WBC har godkänt Maria Lindberg som utmanare och har sanktionerat fajten. Därmed är det osannolikt att Mikaela Laurén någonsin får möjlighet att ta tillbaka sitt världsmästarbälte eftersom hon max går en eller två matcher till.

– Vilka jävla idioter. De måste väl i alla fall ge mig frågan, säger Laurén om absolut inte hyser något agg mot Maria Lindberg.

– För mig är det en upprörande nyhet, men också en rolig nyhet. Maria förtjänar chansen efter allt slit hon har lagt ned. Men vad händer om hon vinner? Då kommer jag aldrig få chansen att utmana henne.

Maria Lindberg är förbjuden av svenska kampsportsorganisationen och boxningsförbundet att boxas efter en hjärnskada hon fick i samband med en amatörlandskamp 1999. Därmed skulle Mikaela Laurén heller aldrig godkännas för att möta Lindberg.

”Större chans att vinna”

Paradoxalt nog är det svenska förbudet anledningen till att Lindberg nu får sin stora titelchans.

– Jag har ett kontrakt liggande för en match mot Clarissa Shields i USA men stoppades av den Red Flag som det svenska förbundet fått till på mig i USA. Vi bad det tyska förbundet att vädja till Sverige att be USA häva stoppet men fick bara svaret – nej. Kort och koncist. Ingen förklaring, säger Lindberg. 

I Tyskland har Lindberg licens och har därför flyttat till Hamburg. En match mot Shields hade varit ännu större än WBC-titelfajten.

– Den matchen hade blivit extremt stor. Mycket större än matchen jag får nu. Även pengamässigt, men i den här har jag större chans att vinna.

Tvåfaldiga OS-guldmedaljören Shields har imponerat stort som proffs och är säkert den som kommer att ta över efter Cecilia Brækhus som damboxningens allra största världsstjärna.

”Enormt intresse”

När WBC nonchalerar Laurén skulle titelmatchen egentligen gått till Inna Sagaydakovskaya som besegrade Maria Lindberg i en skandalartad match där båda boxarna fick omfattande skador och dopningsprov aldrig togs på segraren innan hon fick åka ambulans till sjukhus. Piatkowskas och Sagaydakovskayas stall ligger dock i krig med varandra och kommer inte att förhandla om match.

– Jag är ju alltid ute och kollar på internet efter möjliga matcher och då upptäckte jag detta, berättar Maria Lindberg som själv tog kontakt med WBC och sen gick det snabbt.

Matchen ska boxas i Stadion Narodowy i Warszawa.

– En mixgala med MMA och boxning i en arena som rymmer 70 000 åskådare. Det kan mycket väl bli fullt. Intresset är enormt i Polen, men det spelar inte mig någon roll. Jag tycker bara det ska bli roligt, säger Maria Lindberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE