VM-silver till Sverige efter rysare mot Ryssland

Mirgazov avgjorde finalen i förlängning

Publicerad 2019-02-02

VÄNERSBORG/STOCKHOLM. Efter 90 minuter av finalen i bandy-VM var Sverige och Ryssland oskiljaktiga.

I förlängningen sköt Almaz Mirgazov guldet till ryssarna.

– Det är fruktansvärt, värsta sättet att förlora på, säger Sveriges Christoffer Fagerström.

Fem av de sex senaste världsmästerskapen i bandy hade slutat med ryskt guld. Men när årets final drog igång i Vänersborg var hemmanationen klar favorit. Sverige hade dansat sig igenom turneringen: tre segrar i gruppen följdes av 20–1 i semifinalen mot Kazakstan.

En minut in i matchen såg det ut som att blågult kunde leva upp till förväntningarna.

Kvitterade i sista minuten

Per Hellmyrs bröt fram på vänsterkanten och flippade fram till Christoffer Edlund som drog målvakten Roman Chernyk och satte 1–0.

Sverige hade 3–1 och 5–3, men ryssarna spjärnade emot och kvitterade i sista ordinarie matchminuten genom Jurij Vikulin.

– Känslan är att vi ska ta det, känslan är bra, men samtidigt tar vi inte tillräcklig kontroll på matchen när det står 5–3, säger tvåmålsskytten Christoffer Edlund.

Förlängningen var lika tät. Inga mål i första halvan, inga mål ett par minuter in i andra.

Dags för straffar?

Silver – precis som i fjol

Åh nej. I ett anfall försökte Almaz Mirgazov passa i sidled men fick tillbaka bollen själv. Han lyfte upp bollen i krysset till 6–5, vilket var hans tredje mål för dagen. Därmed gick guldet till Ryssland och silver till Sverige, precis som förra året.

– Det är för dåligt. Leder man med 5–3 i en VM–final så ska man inte förlora, säger Anders Svensson.

– Det känns jobbigt, jäkligt jobbigt, summerar förbundskapten Svenne Olsson kärnfullt.