Flinck: Värdiga världsmästare

Men nu är det dags att stoppa värdnationens alla favörer

Danmark är synnerligen värdiga världsmästare.

Men nu är det dags att sätta stopp för värdnationernas alla favörer i handboll.

År 1897 uppfanns handbollen i Nyborg i Danmark.

På söndagskvällen kom handbollen hem när Danmark blev världsmästare för första gången 17 mil därifrån i dansk handbolls nationalarena – Boxen i Herning.

Danmark vann tio matcher och det har aldrig tidigare hänt i VM-historien.

Frankrike vann också alla sina matcher när de tog guld på hemmaplan för två år sedan, men då krävdes det ”bara” nio matcher och nio vinster.

Det är de enda världsmästarna under 2000-talet som inte tappat en ynka poäng på väg mot guldet.

Fransmännen var överlägsna i sitt segertåg 2017 och vann matcherna med 7,1 mål i snitt.

Danskarna var ännu överlägsnare i årets VM – segermarginalen skrevs till 9,4 mål i snitt.

Man var som allra bäst när det gällde som mest: i gruppfinalen mot Norge, i semifinalen mot Frankrike och i finalen mot Norge.

Danmark hade VM:s bäste spelare, målvakt och coach i Mikkel Hansen, Niklas Landin och Nikolaj Jacobsen.

De danska supportrarna skapade en fantastisk atmosfär när deras hjältar spelade i Köpenhamn och Herning.

Snacka om suveräna och värdiga världsmästare.

Arrangören till VM-final – som vanligt

Danmark befäste därmed en trend: i sex av de sju senaste världsmästerskapen har värdnationen gått till final. I fyra av de här sex finalerna har också värdarna vunnit VM.

Bara en enda gång under de tio VM-turneringarna på 2000-talet har arrangörslandet missat semifinal och det var när C-nationen Portugal arrangerade VM 2003.

Utan att ta något alls ifrån Danmarks triumf: men nu är det dags att sätta stopp för, och skala bort, de förmåner värdnationerna vid handbollsmästerskapen tillskansat sig under åren.

Det räcker med hemmaplan och publikstödet.

Fram till årets VM fick värdarna under lottningen välja(!) allra sist vilken grupp de ville vara i. Till årets VM fick de två arrangörsländerna Danmark och Tyskland i stället placera sig själva och ytterligare två valfria nationer i varsin grupp.

Sedan flera år får värdnationen tjuvstarta VM med en premiär innan övriga lag går in i turneringen en eller två dagar senare och därmed får man minst en extra, viktig vilodag i det stenhårda matchschemat.

I årets VM var det redan bestämt att oavsett om Danmark och Tyskland slutade etta, tvåa eller trea i sin grupp var de garanterade det bästa schemat i mellanrundan med matcher varannan dag, vilket naturligtvis borde varit förbehållet gruppsegrarna. Nu vann Danmark sin grupp ändå men tyskarna blev tvåa bakom Frankrike, som fick inleda mellanrundan med två matcher på två dagar.

Vid förra VM, där man hade utslagsomgångar i stället för mellanrunda, hade hemmalaget Frankrike försett sig med ett dygns vila mer än motståndaren inför både kvartsfinalen och finalen.

Efter att både Danmark och Tyskland överraskande åkte ur redan i åttondelsfinalen vid förra VM bestämdes det snabbt att man skulle byta till mellanrunda i detta VM så att man garanterat fick minst åtta matcher med de båda värdnationerna så länge de inte dabbade sig helt i det inledande gruppspelet.

I EM ”prepareras” lottningarna sedan flera år ungefär som till årets VM: värdnationen får bestämma i vilken stad och grupp man själv ska spela i samt placera ut ytterligare en nation någon annanstans och därmed kan man till exempel se till att ens egen grupp inte korsas med den i en mellanrunda.

Inget smart drag av Sverige

Allt det här gör det internationella och det europeiska handbollsförbundet för att ”bygga sporten”: sälja fler biljetter, locka mer publik, skapa attraktivare arrangemang och tjäna mer pengar.

Jag förstår det men de senaste åren har det här trixandet gått för långt.

En hel del av idrottens tjusning, framför allt ovissheten, har offrats på kommersialismens altare.

Det har blivit för orättvist. Det är dags att plocka bort det mesta av värdnationernas alla fördelar. Danmark hade vunnit detta VM ändå.

Nu är det väl lite ödets ironi att när Sverige står värd, som ihop med Norge och Österrike, för nästa herrmästerskap (EM 2020) så slår faktiskt den här prepareringen av lottningen tillbaka mot arrangörerna.

Det är sedan en tid tillbaka klart att Sveriges, Norges och Danmarks grupper ska slås ihop i mellanrundan – och Österrikes, Tysklands och Kroatiens i den andra gruppen i mellanrundan (förutsatt att Danmark, Tyskland och Kroatien kvalar in och inget av lagen gör bort sig helt i det första gruppspelet).

Med tanke på att Danmark och Norge spelade VM-final på söndagen verkar det inte vara det smartaste draget de svenska EM-arrangörerna gjort.

Och till skillnad från årets VM, där de andra nationerna i mellanrundan inte hade så mycket att sätta emot de tre skandinaviska lagen, kan mycket väl toppnationer som Frankrike eller Spanien också hamna i Sveriges mellanrunda när det är dags för EM.

Nej, arrangörsnationerna har tillräcklig fördel av hemmaplan och publikstödet. Låt resten avgöras på innerplan. Handbollssportens attraktion och spänning är tillräcklig som den är.

I EM förlorade Sverige fyra av åtta matcher och tog silver.

I VM förlorade man två av nio matcher och slutade femma.

Att de två förlusterna kom mot de båda finallagen ställer förstås Sveriges prestation i bättre dager i efterhand.

I min bok får landslaget klara Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus i betyg.

Det var längesen man kände en viss besvikelse över en femteplats i ett mästerskap. Det är någonstans en rätt go känsla.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln