GÄLLIVARE/STOCKHOLM. Ny rysk kross i Gällivare.

Sedan plockades oväntade vinnaren Alexander Bolshunov direkt av dopningskontrollanterna.

– Det är bra att jag blir testad, säger han till Sportbladet.

Längdskidor

Fredagens skidpremiär i Gällivare blev en enda stor rysk uppvisning. Ryssland knep åtta av de nio översta placeringarna på herrarnas tio kilometer fritt, där OS-avstängde Jevgenij Belov, 27, vann loppet före Sergej Ustiugov, 25.

– De som har blivit avstängda borde inte få tävla, sa Jens Burman.

– Jag har aldrig använt dopning och jag vill att alla försöker se på den här saken objektivt, svarade Belov.

”Kommer visa det i varje lopp”

Tävlingarna fortsatte med 15 kilometer klassiskt på lördagen och många var förstås nyfikna på hur Calle Halfvarsson, 28, som avstod fredagens lopp, och övriga i det svenska lägret skulle kunna matcha ryssarna.

Svaret blev nej.

Än en gång dominerade Ryssland, som la beslag på samtliga pallplatser och totalt sju av de tio främsta platserna.

Doldisen Alexander Bolshunov skrällvann på tiden 37.13, före OS-avstängde landsmannen Maxim Vylegzjanin, som var sekunden efter, och Alexey Chervotkin.

– I dag var det väldigt viktigt att vinna, jag är inte 100 procent ännu men jag kommer bli bättre tack vare det här loppet, säger Alexander Bolshounov som räknar med fortsatt rysk dominans:

– Ryssland är alltid starka, vi kommer visa det i varje lopp i vinter, säger han.

”Alla kan läsa vad som skrivs”

Men den ryska närvaron märktes också direkt efter målgång. För till skillnad från igår hade RF ett team av dopningstestare på plats. De plockade ut både Jevgenij Belov och dagens vinnare Bolshounov till test omedelbart efter målgång.

– Det är väldigt viktigt att göra så många dopningstest som möjligt för att visa att jag är ren. Det är väldigt bra att jag fick göra ett test så det inte blir några frågor sedan, säger Bolshounov.

Calle Halfvarsson blev bäste svensk på en åttonde plats, 38 sekunder efter vinnaren. Även han blev utplockad för dopningstest efter tävlingen.

Han menar att det svåra med situationen kring det ryska laget är hur man ska bete sig i förhållande till varandra.

– Det är svårt att veta hur man ska bemöta dem, jag hejar och försöker vara trevlig men det blir konstig stämning mellan åkarna. Stelt, säger han.

Sportbladet frågade ansvariga för RF:s antidopnings-personal hur stor insatsen var på tävlingarna och hur många tester som genomfördes men det ville man inte kommentera.

Världscuppremiären körs i finska Ruka nästa helg.