Publicerad:
Uppdaterad:

Hamilton vs Vettel - då avgörs VM 2018

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Lewis Hamilton och Sebastian Vettel.
Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Lewis Hamilton och Sebastian Vettel.

VM-kampen står mellan två stall och två förare.

Mercedes mot Ferrari och Lewis Hamilton mot Sebastian Vettel. Det skiljer 17 poäng – men är 200 kvar att kämpa om.

Därför är F1 2018 mer spännande än på flera år.

Sportbladets Anna Andersson har tittat igenom tävlingskalendern, analyserat banorna och en tuff kamp väntar. Ända fram till säsongsfinalen i Abu Dhabi.

2 september Italien GP
Detta är Ferraris hemmabana och teamet har inte vunnit här sedan 2010, men med tanke på den fart som Sebastian Vettel hade under Belgien GP är teamet favoriter. Här handlar det om motor - och 2018 är farten en av Ferraris styrkor.
Fördel Vettel
16 september Singapore GP
Det var Lewis Hamilton som vann ifjol, efter en inte allt för övertänkt startmanöver av Sebastian Vettel . Den resulterade i att han tog med sig både Max Verstappen och Kimi Räikkönen ur loppet och förlorade 25 poäng i kampen om VM-titeln.
Ändå är det en bana som bör passa Vettel. Han har fler segrar här än någon annan (2011, 2012, 2013 och 2015) och den trånga banan passar inte Mercedes bil speciellt bra. Fördel Vettel.
30 september Ryssland GP
Mercedes har fyra segrar här på lika många år. Det är dåligt grepp i asfalten och banan bör passa den regerande mästaren. Fördel Hamilton.

7 oktober Japan GP
Mercedes har fyra raka segrar i Japan och här avgjorde Hamilton VM förra året när han vann samtidigt sin Vettel bröt - men vi ska inte låta oss luras av ett resultat. Det var ett tändstift som kostade lite mer än 550 kronor som gick sönder och krossade Vettels drömmar. Det lär inte hända igen. Dessutom bör de snabba kurvorna passa Ferrari. Fördel Vettel.
21 oktober USA GP
Här behöver Vettel inte ens fundera på en seger. Hamilton är kungen av Austin. Han har vunnit fem av sex lopp i Texas. Vettel har en seger från 2013, men Hamilton är storfavorit. Fördel Hamilton.
28 oktober Mexiko GP
Här säkrade Lewis Hamilton VM-titeln 2017. Sebastian Vettel? Tja, plats fyra, fem och ett brutet lopp...Fördel Hamilton.
11 november Brasilien GP
Här krävs det en stark motor, det talar för Ferrari. Men det är också en stor risk för regn, det talar för Hamilton.
I Brasilien kan vad som helst hända - fråga Felipe Massa som blev av med en VM-titel 2008 sedan Hamilton kört om Timo Glock i den sista kurvan. Hur förhållandena var? Det regnade. Fördel Hamilton.
25 november Abu Dhabi GP
Räkna med en superfinal i öknen. En magisk avslutning. Här säkrade Sebastian Vettel titeln 2010. Här säkrade Lewis Hamilton titeln 2014.
Vem jublar 2018?

Publicerad:
Publicerad: