Aregawi inte uttagen till OS

Av: Andreas Lillhannus, Elin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Abeba Aregawi tas inte ut till OS.

Det svenska friidrottsförbundet nominerar inte löparen till SOK.

– Vi måste reda ut alla oklarheter så att vi kan gå vidare, säger Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Abeba Aregawi, 26, fälldes i februari för att ha den förbjudna substansen meldonium i sin kropp, och stängdes därefter av, fram till i torsdags.

Då kom beslut om att Dopingkommissionen tar tillbaka sin anmälan mot löparen, som då alltså var helt fri att tävla igen.

– Jag är så glad att få tävla igen, jag vill till OS, sa hon då till SVT.

”Osäkerhet kring status”

Men så blir det inte.
Svenska Friidrottsförbundet meddelar i dag att man inte släpper henne till OS.

”Styrelsen har beslutat att situationen och osäkerheten kring Abeba Aregawis idrottsliga och medicinska status och miljö måste klarläggas innan ett eventuellt deltagande i det svenska friidrottslandslaget kommer att övervägas. Vi verkar för att ett sådant möte kommer till stånd så snart som möjligt för att kunna reda ut alla oklarheter så att vi kan gå vidare” säger Stefan Olsson i ett pressmeddelande.

Till Sportbladet utvecklar han:

– Det har såklart varit ett svårt ärende och det har tagit tid, men det har varit viktigt att vi fått ventilera ordentligt och vrida och vända på stenarna. Alla står bakom beslutet nu.

”Blev förvånade”

Friidrottsförbundet hade inte räknat med att Dopingkommissionen skulle dra tillbaka sin anmälan.

– Vi blev förvånade. Det är en väldigt speciell situation med tanke på den korta tiden innan truppen ska sättas. I slutändan känner vi oss trygga i beslutet vi fattat.

Aregawi blev tidigt uttagen till OS i Rio då hon var topp åtta på VM i fjol. Hon blev sedan, efter dopningsavstängningen, borttagen.

Vad som händer med Aregawi i framtiden är oklart.

– Jag tror att hon kommer tillbaka till landslaget, om hon uppfyller styrelsens önskemål. Jag förutsätter att hon vill det, säger förbundskapten Karin Torneklint.

”Respekterar beslutet”

Aregawi ska, enligt Torneklint, tagit beslutet med ”fattning”. Hennes agent, Keith Karlsson Astor, har full förståelse för förbundets beslut.

– Jag hade hoppats på att hon skulle komma med, men respekterar förbundets beslut. Det är kloka människor som har lagt ned mycket tid på det här mötet och beslutet, säger han till TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE