Så bra är Viasats ALLA ”spelare”

Av: Klas Lindberg

Publicerad:

SPORTBLADET

Aftonbladets tv-recensent Klas Lindberg betygsätter Viasats trupp i Sotji – sätt plus du också!

Ett vinter-OS är en intensiv guldjakt där det knappt hinner börja innan det är över. Vi börjar redan ana slutet på Sotjis olympiska spel, och det är dags att granska granskarna.

Viasat åkte till mästerskapet med SVT-arvet i tung ryggsäck och folkets vrede som en isande blåst. Men nog har vinden vänt?

Här är Klas Lindbergs genomgång av Viasats tv-profiler och experter som vi lärt känna. 

Tre stjärnor åker hem med fem dansande plus var.

(Detta är endast ett urval av Viasats alla experter på plats)

Malcolm Dixelius

reporter

Kunskap. Tyngd. Leverens. Viasat-gängets gudfader. Vill se mer.

Göran Zachrisson

Efter hans märkliga uppträdande under invigningen har den rutinerade Zachrisson hållt en anmärkningsvärd låg profil. Får mest göra korta historiska tillbakablickar. Största besvikelsen i gänget. Felanvänd.

Frida Nordstrand

reporter

Gör aldrig bort sig. Blir allt bättre i sina på plats-intervjuer och kan konsten att naturligt hantera kaosartade livesändningar.

Isabel Boltenstern

reporter:

Årets stjärnskott. Supertalang. Du har garanterat känt av Isabel Boltensterns bubblande energi när hon gjort intervjuer rinkside med spelare i Tre kronor. Jag vet inte om jag sett någon att med så små medel och sån liten airtime göra ett så starkt tv-genombrott. Isabel är orädd, frejdig, kunnig, nyfiken. Går en lysande framtid tillmötes.

Mattias Brännholm

reporter

Gör reportage av typen "bakom kulisserna med vallateamet". Torr, klassisk Sportspegeln-stil. Gör sitt jobb.

Henrik Strömblad

reporter

Märkligt blek med sina 1A-reportage. Borde väl egentligen kommentera, men är kanske helt offside på vintersport?

Anette Norberg

expert, curling

Har tinat upp och är nu en fantastisk guide in i curlingens fascinerande värld. Gör denna briljanta tv-sport ännu ett snäpp roligare att följa.

Vincent Stenberg

kommentator, curling

En lyckad gard som Anette kan curla sig runt och lägga sig mitt i boet.

Niklas Holmgren

kommentator, ishockey.

Mannen som skulle kunna skapa dramatik av en fluorsköljning. Lite väl gormig men hellre brinn och passion än public service-neutralism.

Johan Tornberg

expert, ishockey

Riktigt högklassig som matchexpert. Som en Wikegård utan tuppfäktandet. Och lika lyckad i studiosoffan där hans kvicka tanke och humor imponerar.

Håkan Södergren

expert, ishockey:

"Håk-eye" lirar hela tiden på gränsen mellan det snitsiga och det pajiga. Analyserna är inte i Rit-Ola-klass men de duger. Gör det enkelt, skjuter så att säga pucken på mål och hoppas på det bästa. Rätt taktik för Håkan.

Mattias Norström

expert, ishockey

Har pondus. Inte så rapp, nästan sävlig i sin släpiga stockholmska. Men funkar i studiomiljö där tempot är lite lugnare.

Niklas Jihde

programledare

Inte den bästa jihden men leverenssäker och kompetent. Känns fortfarande lite valpig som ankare, vilket är märkligt eftersom han numera gjort en herrans massa sändningar.

Carolina Klüft

programledare

  En sensation, givetvis. Förberedde sig inför detta OS på samma sätt som när hon var aktiv – minutiöst. Det har lönat sig. Enormt säker och trygg för att vara debutant. Får samtalen med gästerna i studion att flyta på bra, ställer de relevanta frågorna, överarbetar inte. Viasats mest iögonfallande "chansning" visade sig vara en jackpott.

Ola Wenström

programledare

Orimligt bra. Ohyggligt formtoppad. Omgärdas därför av ihärdiga dopningsrykten. För Ola har hittat en valla med bättre glid än de svenska längdåkarna. En spretig trupp behöver en stark kapten och Ola är betydligt viktigare för Viasat-laget än Zäta var för Tre Kronor. Ola är just nu Sveriges bästa programledare - alla kategorier. Så perfekt att det nästan är irriterande.

Emelie Öhrstig

expert, längdskidor

Funkar bra på plats vid längdåkningsspåret. En smärre katastrof i studiosoffan. Saknar en gnutta karisma och verbal förmåga för att gå genom rutan. Men har hamnat i tacksamt vinnarhål under den senaste tidens succéer och kamma därmed hem ett extra plus.

Per Elofsson

expert, längdskidor

Detta är Pers OS. Han är i Mühlegg-form. Folklig och vass. Rutinerad, engagerad, verbal. Redan klassisk med sitt gormande när Richardsson tog sitt brons. Dessutom riktigt bra i studion med knivskarpa analyser och en naturlighet som gör oss fina, lugna och goa.

Per Forsberg

kommentator, längdskidor

Folk klagar att han inte har riktig koll. Men gubben vi känner igen från Allsvenska-budgetsändningar tar igen det med engagemang och lust. Påminner i stil med Niklas Holmgren: samma energi, samma teknik - och samma taktik att dölja sina brister med röststyrka.

Foto: Viasat/Karl Nordlund

Janne Blomqvist

Kommentator, alpint

Gud vad jag inte saknar SVT när jag tittar på de alpina tävlingarna. Janne Blomqvist är tryggheten själv och ett perfekt komplement till superstjärnan Anja Pärson.

Foto: Viasat/Karl Nordlund

Anja Pärson

Expert, alpint

Växer för varje dag. Suverän som expert under tävlingarna, vågar tycka till och kritisera, även de svenska insatserna. Frisk och frejdig. Skulle kunna sköta hela den alpina bevakningen på egen hand. Värd fem dansande plus.

Foto: Viasat/Karl Nordlund

Mikael Junglind

Expert, alpint

Luddig roll, luddig person. Har inte riktigt fattat varför Anja Pärsons polare ska få vara med i dessa sammanhang. Verkar mest butter och vresig. Men genuint kunnig, så klart.

Foto: Viasat/Karl Nordlund

Jens Byggmark

Expert, alpint

Det är som det är med Byggmark – oftast åker han bort sig. Också vid sidan av pisten. En felrekrytering.

Foto: Viasat/Karl Nordlund

Bollen Valencia

Kommentator, freestyle/snowboard

Engagemang och entusiasm kommer man ofta långt på. Vågar visa känslor som när den brasilianska Freestyle-kvinnan Joselane Santos till slut vågade hoppa. Då blir det stor tv. Har fått hela landet att snacka om ”blindsideswitchar” och ”rejllajns”.

Foto: Viasat/Karl Nordlund

Lisa Miskovsky

Expert, freestyle/snowboard

Artisten har överbevisat skeptikerna och visat att man kan vara duktig på flera saker. Naturlig, kunnig och superproffsig. Ett bra fynd och modig satsning.

Filip Stiller

Kommentator, konståkning

Alexander Majorovs framgångar har skänkt extra ljus på konståkningstävlingen. Och vi är många som blivit extra förtjusta i Filip Stillers kunskapsbank och kärlek till sporten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN