Flinck: ”Ingen gick in med högre insatser i den här kvartsfinalen”

LUND. Riktiga El Clásico = Ronaldo vs Messi.

Skånes El Clásico = Christensen vs Persson  – och svensk handbolls framtid på vänsternio.

”Det är show! Det är slutspel! Och hemmalaget vinner!”

Tur att han har öron, Basti Rasmussen, annars hade smajlet nått hela vägen runt skallen på honom.

Jag stod och smyglyssnade lite utanför Lugis omklädningsrum direkt efter segern mot Ystad. (Till mitt försvar ska sägas att dörren faktiskt var öppen så egentligen stod jag bara och väntade.)

Där inne höll Rasmussen stor låda innan han stegade ut till den lilla presskåren och, innan någon ens hann öppna munnen, gick på med det där med ”Det är show! Det är slutspel...”

Det tog nog någon minut innan han drog efter andan så vi fick möjlighet att skjuta in en fråga.

Jag förstår honom.

Mot fruns vilja

Ingen gick in med högre insatser i den här kvartsfinalen än den älskvärde Basti. Ystadsikonen tränar i år för första gången ett svenskt lag utanför hemstaden. Han bor fortfarande i Ystad och när han sedan fick chansen att välja kvartsfinalmotståndare... ja, då tog han Ystads IF. Det var inte bara mot fruns uttryckliga vilja utan han satte förstås en extra press på sig själv också. För det är Lugi som serietrea och med hemmafördel i en avgörande match som är favoriter i det prestigemöte som kallats svensk handbolls El Clásico i några år nu och som den här gången ska avgöras i tre, fyra eller fem akter.

Hans Lugi var dessutom uträknat två gånger om under ordinarie tid i går: i slutet av första halvlek när YIF ledde med 13-7 och efter 59 minuter när YIF hade 22-21 och anfall.

Tro fan att Rasmussen därför är lyckligast i Lund denna kväll sedan Lugi tagit kommandot i förlängningen och vunnit med 27-25.

I stället för klar fördel YIF med en inledande bortaseger och möjlighet att fixa en semifinalplats med två hemmasegrar tog Lugi en psykologiskt mycket tung seger som gör att YIF fortfarande måste vinna minst en match i Lund

– Det blir lättare att gå ut i Ystad i morgon, log Rasmussen.

Slutspelstider betyder målvaktstider.

Det är nu – när matcherna blir tätare och marginalerna mindre – de avgör.

Vi har sett det i helgen med Guifs Aron Rafn Edvardsson i lördags och Alingsås Mikael Aggefors i söndags.

I går storspelade Anders Persson i första halvlek. ”käkade upp” Lugis sexmetersavslutare och såg till att det stod 13-7 till Ystad efter 26 minuter.

Espen Christensen svarade med att hålla nollan i andra halvleks tio(!) första minuter och därmed ta Lugi tillbaka in i matchen.

Persson och Christensen har varit två av elitseriens tre bästa målvakter i år (Aggefors är den tredje) och det är någon av dem som kommer att avgöra detta El Clásico.

Men Niklas Gudmundsson kommer säkert att göra något avgörande mål igen. I fjol skickade han, med god hjälp av Dan Beutler ska sägas, ut Kristianstad ur slutspelet med sitt hafsavslut när han egentligen hoppades få inkast.

I går ”stod han och petade näsan hela matchen”, som Rasmussen uttryckte det, innan han gjorde Lugis två sista mål i förlängningen.

Lukas Nilsson, 18, visade varför han är svensk handbolls framtid i första halvlek.

Andra halvlek, och framför allt förlängningen, tillhörde Simon Jeppsson, 19.

Landslagets framtid på vänsternio känns riktigt spännande också utan Kim Ekdahl Du Rietz.

Inte mer än 1989 åskådare men så här bra tryck har det inte varit i ”Biblioteket” sedan semifinalen mot Kristianstad i fjol.

Albin Tingsvall missade matchen på grund av knäproblem och därför fick Zoran Roganovic gå väldigt mycket på sin favoritposition till höger.

Basti Rasmussen testade i princip allt han hade på nio meter när spelet där gick i stå tidigt i matchen. Dock utan att byta ut Roganovic. Vi var säkert många som undrade varför, även om veteranen var bra bakåt i andra halvlek när Lugi lyckades neutralisera Lukas Nilsson.

Men med en sekund kvar av första förlängningsdelen var det Roganovic som tryckte sig förbi Nilsson och stänkte in oerhört viktiga 25-23.

Tingsvall lär, enligt Ramussen, inte spela på torsdag heller för att i stället vara helt fit for fajt till tredje kvartsfinalen i Lund.

Hade velat se mer av Emil Hansson i stället för Mikkel Ibsen på mittnio i YIF efter paus.

Hur hanterar alla YIF-spelare som saknar slutspelsrutin den här förlusten?

Svaret får vi redan på torsdag.

Slutspelstider är målvaktstider, var det ja. Det såg vi också i damernas kvartsfinal mellan Lugi och Skövde ett par timmar före herrarnas kvart i Lunds arena.

EM-målvakterna från 2012 i varsin kasse: Cecilia Grubbström och Maria Olsson. Grubbström var den något vassare och Skövde kunde vinna med 21-18 och kvittera till 1-1 i den matchserien.