Norske stjärnan trotsar statsministern

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Vetle Sjåstad Christiansen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Vetle Sjåstad Christiansen.

Norska statsministern Erna Solberg avråder från icke nödvändiga resor.

Då åker dubble världsmästaren i skidskytte Vetle Sjåstad Christiansen på höjdläger i norra Italien.

– Höjdträning är högst nödvändigt för att Vetle Sjåstad Christiansen ska hålla på med skidskytte, säger han själv till VG.

I Norge är antalet coronasmittade på uppgång, i synnerhet i huvudstaden Oslo. Som en del för att bekämpa en andravåg har statsminister Erna Solbergs regering bland annat rödlistat sex svenska regioner och avrått från alla utlandsresor som inte är nödvändiga.

Därför väcker nu norske skidskyttestjärnan Vetle Sjåstad Christiansen uppmärksamhet i hemlandet när han nu drar till Lavazé i norra Italien på ett två veckor långt höjdläger.

”Helt nödvändigt”

Resten av landslaget har, likt de svenska åkarna, bestämt sig för att ladda på hemmaplan.

– Jag hade inte åkt om det inte var så att jag tyckt att det var helt nödvändigt. De andra vill inte resa men vi är olika personer med olika behov. Ska jag orka satsa på att åka skidor på hög höjd framöver så måste jag gör sådana här resor, säger 28-åringe till VG.

Kostar 40 000

Han berättar att han betalar cirka 40 000 kronor ur egen fick för att resa dit med sin kompis och hjälpreda Martin Bårtveit.

Han menar att resa är riskmomentet men att det annars är säkrare i den italienska alpbyn.

– Här i Oslo är vi ju mitt i epicentrum med 22,5 smittade per 100 000 invånare. Dit jag ska är talet mellan två och tre per 100 000 invånare senast jag kollade, säger norrmannen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN