Maja Dahlqvist välkomnar favoritskapet

Fyra vinster på fyra starter i årets världscup.

Inte konstigt då att hon målas upp som ett av Sveriges största OS-hopp.

– Det vore konstigt om jag inte varit favorit nu, säger Maja Dahlqvist.

Ingen har besegrat Maja Dahlqvist i en sprinttävling i denna upplaga av världscupen. Om man räknar med förra årets avslutning i Ulricehamn har hon fem raka individuella segrar. Lägg dessutom till att hon även vann teamsprinten i Dresden tillsammans med Jonna Sundling.

De senaste som inlett en sprintsäsong lika överlägset är Petra Majdic och Marit Björgen. Därför är det inte konstigt att snacket om OS-guld börjat gå.

Till och med landslagschef Anders Byström snackar.

– Allt talar för att hon tar ytterligare steg inför OS. Jag tror att hon själv känner att det ska till något riktigt bra för att slå henne i OS, säger han på tisdagens pressträff.

Dahlqvist är faktiskt OS-debutant, och fick sin biljett i andra selekteringsprocessen. Hur tar hon då detta väldiga favorittryck?

Med ro.

– Får man en favoritstämpel är det bara att tacka och ta emot. Det är få förunnat, säger hon på samma pressträff, timmar efter att hennes OS-medverkan blivit officiell.

Kaxiga utspelet om Sveriges guldchanser

Även om uttagningen var minst sagt väntat säger hon att det fått henne att börja tänka.

– Faktiskt har jag inte tänkt på OS förrän i går när jag fick beskedet att jag får åka. Det blir mer framöver. Jag vill leverera på samma nivå som nu, säger hon.

Och gör hon det borde det rimligtvis innebära OS-guld.

– Ja, det beror på hur man ser det. Jag tänker inte så mycket på det, men jag har ju vunnit allt hittills. Då vore det konstigt om man inte är favorit just nu, säger hon.

Dahlqvist är givetvis inte Sveriges enda guldhopp i längden. Det kan med andra ord bli ett roligt OS i Peking.

Hur många guld tror du att Sverige vinner?

– Hur många lopp finns det? Jag tror att vi har chans på allt, säger Dahlqvist.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.