Längdchefen kritisk mot FIS: ”Under all kritik”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

TOBLACH/STOCKHOLM. Ackrediteringen inför den fjärde etappen av Tour de Ski blev långdragen, folktät och kall.

Enligt längdchefen Anders Byström sköttes den ”under all kritik”.

– Det var kaos, säger han till Sportbladet.

Tour de Ski har flyttat från schweiziska Val Müstair till italienska Toblach och det blev kaos direkt. Åkare, journalister och ledare fick köa tillsammans – utomhus – i timmar för att hämta ur sina ackrediteringar.

– Det var under all kritik, riktigt dåligt. Det var kaos i organisationen. Och inget ont mot journalister, men nu blandade man grupper, säger han.

”Ska tas upp på mötet”

Fis har vidtagit en rad säkerhetsåtgärder med tanke på den rådande coronapandemin. Munskydden, som Sverige och några andra nationer straffats för att de har slarvat med, är bara ett exempel. Ett annat är att hålla isär människor. De aktiva och ledarna tillhör till exempel den röda gruppen och ska inte behöva beblanda sig med andra.

– Det kommer att tas upp på lagledarmötet ikväll, att det inte fungerade, men det är inte så mycket att göra nu, säger Byström och fortsätter:

– I Schweiz var det väldigt bra. Där kunde lagledarna ackreditera hela laget. Här skulle varje person ackrediteras enskilt, nu skulle var och en stå där och frysa, berättar han.

Linn Svahn, Moa Lundgren och Emma Ribom var några av de åkare som tillsammans med tränare Stefan Thomson stod och köade en bra stund innan ledarna till slut fick ackreditera hela laget ändå.

– Jag vet inte hur det gick till, helt plötsligt kom de bara med en hög ackrediteringar. Det var kaos.

Maja Dahlqvist, som kom till arenan som en av de sista åkarna, märkte knappt av stöket.

– Vi kom kanske lite senare. Då hade allt löst sig och vi fick våra ackrediteringar.

Ett smart taktiskt drag?

– Ja, det var därför vi gjorde det, säger Dahlqvist med ett skratt.

Publicerad:

LÄS VIDARE