Finska förbundet: Skjut upp fluorförbudet

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Tobias Röstlund/TT

Det finska skidförbundet vill skjuta upp fluorförbudet.

Åkarna har ännu inte haft tid att testa sina nya skidor.

– Vi kan inte äventyra rättssäkerheten för åkarna, säger vallachefen Martin Norrgård till SVT Sport.

Världscupen i längdskidor ska börja den 27 november.

Då införs det uppmärksammade förbudet mot fluorvalla.

Skidlandslagen skulle få prova den nya testapparaturen i nästa vecka, men det har skjutits upp till oktober eftersom tekniken behöver finjusteras.

– För tillfället blir det ohållbart om man beaktar alla intressenter i skidvärlden. Man måste ta i beaktande att det finns annat än landslag och att ha två olika linjer, vilket det lätt kan bli då Fis är sena i sin tidtabell, anser vi att är ohållbart, säger Martin Norrgård.

”Blir en soppa”

Fis har planerat att de nationella förbunden ska kunna köpa eget testutrustning, men det möjligheten finns ännu inte.

– Då tänkte vi ännu att det skulle vara möjligt att genomföra ett totalt fluorförbud också på de största tävlingarna på nationell nivå. Nu ser vi framför oss att våra landslagsåkare eventuellt kan åka med fluor på en nationell tävling och utan fluor på en internationell tävling och det blir en soppa, säger Martin Norrgård.

Svenska vallachefen Petter Myhlback säger till sajten att det börjar bli ont om tid, men att han litar på att det internationella skidförbundet kommer lösa det som de lovat.

Petter Myhlback medger samtidigt att det inte är hållbart om testutrusningen kommer så sent som två veckor innan världscuppremiären i finska Ruka.

Publicerad:

LÄS VIDARE