Superdramatik när de sista slutspelsplatserna ska säkras

Publicerad:

SPORTBLADET

Sju av tio lag är klara för slutspel.

Men om de tre sista platserna är det högdramatiskt – och kan AIK säkra andraplatsen?

Sportbladet ger dig förutsättningarna inför elitseriens sista omgång.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Stora delar av tabellen är redan avgjord. En seriesegrare är korad, direktplatserna till kvartsfinalerna är paxade och tre lag är helt säkra på att de spelat färdigt efter tisdagens omgång.

Men kring det sista slutspelsstrecket är det alltjämt ytterst dramatiskt där tre lag inte kan andas ut än. Vid ett katastrofscenario riskerar även ett fjärde att missa slutspelet, men då måste allt gå fel.

PositionLagPoängMålskillnad
7Vetlanda24-14
8Sirius229
9Broberg22-29
10Motala21-9
11Hammarby21-18

Lag 1–6 går direkt till kvartsfinal, lag 7–10 spelar åttondelsfinal och lag 11–14 har spelat färdigt. Lag 7 möter lag 10 och lag 8 möter lag 9 i åttondelsfinalerna. Se fullständig tabell nedan.

Vetlanda

Klara för slutspel och säkrar en sjundeplats vid poäng mot Västerås som inte heller har så mycket att spela för. Då ovissheten kring placeringarna bakom är så pass stor så är det ytterst oklart om det är fördelaktigt eller inte.

Sirius

Har i praktiken säkrat en slutspelsplats. Som enda lag kring det sista strecket med en plusmålskillnad klarar sig Uppsalalaget med stor sannolikhet även vid en förlust mot Edsbyn.

Skulle Broberg och Motala kryssa och Hammarby besegra Sandviken klarar sig Sirius så länge laget inte förlorar med mer än 18 mål.

Det krävs en extrem otur och genomklappning för att Sirius ska missa slutspel.
Foto: BILDBYRÅN
Det krävs en extrem otur och genomklappning för att Sirius ska missa slutspel.

Broberg

Har det helt i egna händer när Motala kommer på besök i Söderhamn. Vid poäng är slutspelsplatsen säkrad, men skulle det sluta i förlust samtidigt som Hammarby tar poäng mot Sandviken så har laget spelat klart och värdet av bragdvändningen senast mot AIK skulle vara lika med noll.

Motala

Precis som Broberg har östgötarna det i egna händer, men måste vinna för att vara helt säkra och inte vara beroende av att Sandviken inte förlorar mot Hammarby. Om Hammarby inte tar poäng har Motala råd att förlora så länge förlusten inte inte blir med tio fler mål än vad Hammarby förlorar med.

Hammarby

Måste vinna borta mot Sandviken för att vara helt säker på en slutspelsplats. Vid kryss blir det slutspel så länge inte Motala och Broberg slutar oavgjort. Det är dock tio år sedan Hammarby slog Sandviken på bortaplan i seriespel, 2015 är senast ”Bajen” fick med sig en poäng hem.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Hammarby har en tuff väg till slutspelet.

Kan blåsa AIK på andraplatsen

På tilläggstid hade AIK andraplatsen säkrad i praktiken mot Broberg, men tappade den efter matchens sista skott. Det innebär att AIK förmodligen måste ta minst en poäng i den sista omgången mot Vänersborg för att Sandviken inte ska kunna sno den vid vinst mot Hammarby.

Så länge inte Sandviken tar ikapp 54 (!) plusmål på AIK, då måste AIK vinna mot Vänersborg.

En andraplats garanterar ett lag att undslippa seriesegraren Villa Lidköping innan en eventuell final, vilket nog bägge lagen gärna gör om de får chansen.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE