Debutanten hyllas – när Sverige vann enkelt

Publicerad 2021-02-19

Sverige visade klass i årets första landskamp.

I 6–1-segern mot Österrike, där de flesta vara bra, imponerade debutanten Johanna Rytting Kaneryd, 24.

– Det hade varit pricken över i:et om hon fått göra mål på nåt av lägena, men det kommer, hyllar Sofia Jakobsson.

Peter Gerhardssons landslag har fått tre träningspass tillsammans innan de i dag klev ut på planen för årets första landskamp mot Österrike.

Förbundskaptenen ställde ett rutinerat lag på benen i den första halvleken och blågult satte full fart direkt. Linda Sembrant knoppade in ledningsmålet efter en Olivia Schough-hörna när 20 minuter var spelat.

Efter 45 hade Fridolina Rolfö och Lina Hurtig fyllt på, samtidigt som Österrike också fått in en boll.

Utgick skadad

I den andra luftade Sverige bänken och Johanna Rytting Kaneryd, till vardags i BK Häcken, var en av spelarna som fick komma in efter timmen spelad när Fridolina Rolfö klev av efter en smäll. Då stod det redan 5–1 efter mål från just Rolfö och Filippa Angeldal.

Rytting Kaneryd och unga Hanna Bennison visade goda takter och var nära att fylla på flera gånger. Framförallt den förstnämnda, som även hyllades stort i SVT.

Egentligen var det bara målet som fattades för 24-åringen.

– Det där är precis det man vill ha ut av henne. Hon har gjort ett väldigt piggt inhopp. Det sprudlar om både henne och Bennison. De vill spela fotboll, sade en imponerad Markus Johannesson, expertkommentator i sändningen.

Debutanten hyllas

Häcken-spelaren har varit uttagen i landslagstruppen tidigare, men aldrig hoppat in.

Sverige kostade på sig en straffmiss av Nathalie Björn innan Sofia Jakobsson spikade slutresultatet till 6–1.

Gerhardsson gav även ytterligare en debutant ett par minuter på planen när Josefine Rybrink, till vardags i Kristianstad.

Efteråt passade Jakobsson, med ett mål och en framspelning, på att lyfta fram Rytting Kaneryd.

– Det är otroligt kul, hon kom in piggt och hade ett par lägen att få göra sitt debutmål. Det hade varit pricken över i:et om hon fått göra mål på nåt av lägena, men det kommer, säger en övertygad 30-åring.

Kollar man offensivt har konkurrensen i landslaget spetsats till ordentligt. Bakom anfallarna och yttrarna som spelade i dag, Jakobsson, Schough Rolfö och Hurtig, finns skadade Anna Anvegård och Paulina Hammarlund inte ens med på lägret. Lägg där till att Stina Blackstenius, Rebecka Blomqvist och nämnda Rytting Kaneryd kom in i matchen.

Hur ser du på konkurrensen och de som kommer bakom, Sofia?

– Fantastiskt kul. Det är otroligt roligt att det är så tuff konkurrens i ett landslag och bara positivt för Sverige och svensk fotboll att det finns bra konkurrens.

På tisdag väntar Malta i ännu en träningsmatch. Ytterligare två samlingar kommer att anordnas före sommarens OS i Tokyo.