Kim Amb

Kim Amb till final efter rysare

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

DOHA. Första mästerskapet sedan OS 2016.

Då tog sig Kim Amb till VM-final för tredje raka gången efter ha löst direktkvalet i sista kastet med 84,85.

– Kval är hemskt. Man är jättenervös, säger svensken efteråt.

Kim Ambs senaste år har plågat av svåra skadeproblem. Men efter ett omtag med tränarbyte, operation och ett liv som pappa har Kim Amb varit i sitt livs form in mot VM.

Först personligt rekord med 85,89 på Finnkampen och sedan över 86 meter för första gången på SM med 86,03.

Han gick in i andra kvalgrupp i dag med vetskapen att det skulle krävas upp emot direktkvalet 84 meter för avancemang efter en stark första grupp. Det första kastet gick dock rejält snett utåt höger och blev rödflaggat.

Amb var inte nöjd med sitt först kast.

– Det kändes bra på uppvärmningen, men sedan blev det lite lång vila till första tävlingskastet och jag kom in lite fel i det.

Tredje VM-finalen

Men i andra kastat samlade Amb ihop sig och fick iväg spjutet 82,98 och en tillfällig niondeplats. Den hann bli en tiondeplats innan det var dags för tredje och sista chansen.

Då kom träffen: 84,85 och direktkval. Fjärde bästa kastet i hela finalen och Kim Ambs tredje VM-final på lika många försök.

– Det var roligt. Att få ett stort Q (direktkvalificera sig), det är första gången jag gör det till en final, säger Amb som definitivt inte njöt i kvalet.

”Kval är hemskt”

– Kval är hemskt. Man är jättenervös. Man känner till sin potential, men det handlar bara om att få ut den. Det är en tävling alla siktar på hela året, så man vill självklart göra bra i från sig.

Bäst i kvalet var tysken Johannes Vetter med 89,35 och Kim Ambs träningskompis Magnus Kirt från Estland med 88,36.

Finland såg ut att bli utan representation i finalen men i sista kastet löste Lassi Etelätalo den tolfte och sista finalplatsen med 82,26. Två som däremot missade var tyska medaljkandidaterna Andreas Hofmann och Thomas Röhler.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Tilde Johansson missar VM-finalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Kim Amb

Friidrott

Friidrotts-VM