Minnesvärd målvaktsinsats när Rögle och Växjö delade på poängen

Publicerad 2020-01-25

En målvaktsinsats att minnas och ett mål som omedelbart sällade sig till kandidaterna för “säsongens snyggaste” – det var några av ingredienserna när Växjö och Rögle plockade två poäng vardera i fredagens studiomatch av eSHL.

På annat håll stod Leksand, via en ruggig effektivitet, för något av en skrällseger mot Malmö.

Omgång fyra av eSHL är avslutad. Nedan följer en summering av gårdagens sex dubbelmöten. Vi börjar, som vanligt, i Sportbladets studio med kvällens huvudmatch: Växjö Lakers HC - Rögle BK:

Växjö Lakers HC – Rögle BK 1-3 (0-0, 0-2, 1-1)
Rögle BK – Växjö Lakers HC 1-3 (1-1, 0-1, 0-1)
Som väntat tog Växjö tag i taktpinnen mot Rögle och radade upp chans på chans mot Fredrik “celeste_sueco” Sanz Lerena mellan stolparna, dock utan att få hål på den storspelande burväktaren. När inte Lerena stod i vägen för pucken fick han god hjälp av sina stolpar. Istället för att Växjös press gav utdelning var det Rögle som tog ledningen i andra perioden genom Henning Ole “Lapskaus13” Drange som bjöd på ett av säsongens läckraste mål. Med pucken på bladet vände han bort två försvarare genom en blixtsnabb snurrfint och överlistade sedan Joona “Hulled” Saarinen i Växjö-målet.

Innan perioden var över hade RBK dessutom utökat sin ledning till 2-0. Vid det här laget började Lakers bli stressade och tappade sakta men säkert en del av det bländande spel de visade upp under första halvan av matchen. 2-0 blev till 3-0 och även om VLH reducerade med dryga minuten kvar att spela var det Rögle som tog hem match ett.

- Vi spelar inte så bra som vi borde göra, sade Rögle-målvakten Sanz Lerena till Adam “Esdor” Ericson i studion. Spelmässigt en besvikelse, men vi får ändå med oss två poäng.

I match två var det ett mindre dominant men desto effektivare Lakers som kom ut och visade var skåpet skulle stå med en stabil 3-1-seger.

- Vi spelar riktigt bra första matchen men får inte in några kassar, sade Växjös studiorepresentant Fredrik “kattenj” Jansson. I andra spelar vi ganska dåligt men får ändå med oss vinsten. Jag är nöjd med att vi vinner andra matchen, men jag tycker nog nästan att vi förtjänade att vinna den första också.

Lagen lämnar eSHL-studion med två poäng vardera och måste nu ladda om snabbt inför nästa omgång som spelas redan på måndag.

Tre stjärnor i dubbelmötet:

1. Sebastian “eBasstian” Nagel, VLH - 3+1
2. Tommy “TommyC142” Camérus, RBK - 2+1
3. Fredrik “celeste_sueco” Sanz Lerena, RBK

Färjestad BK – HV71 3-1 (2-0, 1-1, 0-0)
HV71 –Färjestad BK 1-3 (0-0, 0-2, 1-1)

Färjestad tog tidigt kontroll över spelet i match ett och var också först ut med att göra mål; Robin “Rubituss” Söderqvist kunde, fri på bortre stolpen, raka in en läcker passning från vänsterbacken Kristian-Mikael “Nassustelija” Katajisto. HV71 hade stora svårigheter att få igång sitt anfallsspel och fick inte hål på Filip “Obagol” Feldt i FBK-målet vid mer än två tillfällen totalt. En stor del av äran skall dock ges till det täta försvarsspel Färjestad visade upp kvällen igenom. Rubituss mål i första perioden av match ett följdes av ytterligare två och FBK kunde hålla undan och vinna med 3-1.

Hjälte i match två blev Mattias “Tacterz” Hjelm, som storspelade på vänsterflanken för sitt FBK. Ynglingen lyckades peta in ett hattrick, vilket räckte gott och väl för Färjestad då HV, som bekant, bara gjorde två mål totalt. Den grönvita maskinen från Karlstad fortsätter därmed obesegrade in i tredje veckan av eSHL.

1. Mattias “Tacterz” Hjelm, FBK - 4+1
2. Robin “Rubituss” Söderqvist, FBK - 2+3
3. Christoffer “I-Maise-I” Berntsson, FBK - 0+5

Leksands IF – Malmö Redhawks 3-2 (1-0, 1-0, 1-2)
Malmö Redhawks – Leksands IF 1-0 (1-0, 0-0, 0-0)

Match ett i detta möte kom att bli en uppvisning i devisen “bara för att du har pucken (nästan) hela tiden, behöver du inte vinna matchen”. Malmö snurrade, fintade, passade och sköt skott efter skott mot Johan “Rundqviiist” Rundqvist, men Leksand höll tätt. Samtidigt som de fick utdelning på 100% av sina skott. Statistiken ljuger inte. Tre skott, tre mål och en skrällseger med 3-2 för Leksand i match ett.

Den andra matchen harvade vidare i liknande hjulspår; Malmö kontrollerade det mesta som hände på isen och Leksand försvarade sig med ära och heder i behåll. Sent i första perioden av match två kunde dock Tuukka “FlyerKungen” Kuha sätta 1-0 för Malmö - ett resultat som stod sig matchen ut.

1. Johan “Rundqviiist” Rundqvist, LIF - 24 räddningar på 27 skott
2. Hannes “Hansulinho” Kettunen, MIF - 2+1
3. Calle “Smutto” Hjul, LIF - 2+1

Luleå Hockey – Örebro Hockey 1-0 ÖT (0-0, 0-0, 0-0, 1-0)
Örebro Hockey – Luleå Hockey 4-3 ÖT (2-2, 0-0, 1-1, 1-0)

Luleå och Örebro följdes åt under större delen av dubbelmötet lagen emellan. Faktum är att över de drygt åtta perioder lagen spelade under fredagskvällen stod det helt lika i princip hela tiden, utöver sekvenser som tillsammans uppgick till sju spelminuter = i runda slängar två vanliga minuter. Med andra ord; det var jämnt. Aleksi “TehhAhola” Ahola avgjorde match ett för Luleå i powerplay, medan Christoffer “Buffzky” Mentzer tryckte in pucken på övertid för Örebro i match två.

1. Christoffer “Buffzky” Mentzer, ÖHK - 3+0
2. Joakim “Nexhztah” Stewart, ÖHK - 31 räddningar på 35 skott
3. Aleksi “TehhAhola” Ahola, LHF - 2+1

Skellefteå AIK – Djurgården Hockey 0-6 (0-0, 0-2, 0-4)
Djurgården Hockey – Skellefteå AIK 4-1 (0-0, 1-1, 3-0)

Skellefteå AIK hade inför gårdagens matcher lyckats knipa totalt ett poäng från sex spelade matcher... och inte blev det lättare av att ställas inför ett revanschsuget Djurgården med segervittring. Första matchen bjöd på målkalas då bland annat Arttu “Artuzio” Mustila slog till med ett hattrick för sitt Djurgården. Inför den andra matchen hade Skellefteå återhämtat sig och hängde med i spelet relativt bra - dock i mångt och mycket förpassade till att hålla ställningarna i egen zon. Trots det lyckades SAIK ta ledningen genom centern Liam “RookieLIAMOVIC” Carlsson. Det såg fortsatt bra ut för Skellefteå ända in till slutet av andra perioden, då Djurgården lyckades kvittera. I tredje perioden malde sedan DIF ner allt motstånd och gick ifrån till stabila 4-1.

1. Arttu “Artuzio” Mustila, DIF - 6+2
2. Kimi “ZipPlayer” Nordberg, DIF - 2+3
3. Petri-Christian “Pelkoneen” Pelkonen, DIF - 12 räddningar på 13 skott, 1 nolla

Linköping HC – IK Oskarshamn 11-0 (5-0, 2-0, 4-0)
IK Oskarshamn – Linköping HC 1-15 (0-3, 0-3, 9-1)

Knappt en spelminut tog det för Linköping och Paul “PleeMaker” Arontie att avlossa bössan och sparka igång det målkalas som alla väntat på. Oskarshamns uppförsbacke blev, likt förväntat, brantare och brantare ju längre kvällen led. Titelfavoriten Linköping HC fortsatte visa upp en vacker ishockey och lagets forwardstrio passade dessutom på att klättra i den individuella poängligan där man numera innehar trippel ledning. Oskarshamn fick sig ytterligare en tuff läxa och väntar fortfarande på sin första poäng i eSHL.