Bryter stafettsändningen – för Bröderna Lejonhjärta

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Moa Lundgren och Sverige var på väg mot en svensk världscupspallplats i Lillehammer.

Radiosporten var på väg till Nangijala i stället.

Sändningen från avgörandet i stafetten bröts för Bröderna Lejonhjärta.

Jessica Diggins, USA, hade precis passerat Sverige och Moa Lundgren. Krista Pärmäkoski, Finland, jagade bakom, men samtidigt en bra bit bakom. Norge? De defilerade mot en väntad seger.

Allt tydde på en pallplats för Sverige – även om mållinjen ännu inte hade passerats.

Då förflyttades de som följde tävlingen via Radiosporten långt bort från Lillehammer – hela vägen till sagolandet Nangijala (inte i den efterjordliga mening som platsen Nangiala används i Astrid Lindgrens böcker, ska naturligtvis tilläggas).

Skorpan och Jonathan i stället för palljubel

– Vi ska återkomma kvart i tolv. Vi ska nu lämna över till något helt annat. Det är nämligen så att det är dags för drama för unga, sjätte delen av Astrid Lindgrens älskade berättelse om Bröderna Lejonhjärta, säger radioreferenten Peter Sundkvist, efter att han och experten Torgny Mogren sammanfattat och konstaterat att det verkar avgjort i stafetten.

Och det visar sig också vara avgjort med facit i hand.

Foto: TT / BILDBYRÅN

Men samtidigt som Lundgren gick i mål och svenskorna firade så fick radiolyssnarna hänga med Skorpan och Jonathan i stället, i deras kamp mot Tengil och hans armé.

”Bedömdes avgjort för svensk del”

Radiosportens chef Markus Boger förklarar varför stafettsändningen bröts när Sportbladet ringer upp.

– Bedömningen gjordes där och då att, för svensk del, så var stafetten mer eller mindre avgjord och att man skulle kunna fånga in målgången efter, säger Boger och fortsätter:

– Men så här i efterhand kanske det hade varit smartare att sända loppet till det var slut och skjuta på nästa program i tio minuter.

Hur gick det för bröderna i Nangijala då? De vann, precis som de svenska stafettdamerna vann en pallplats.

Publicerad:

LÄS VIDARE