”Pontus Tidemand förtjänar en plats i WRC”

Världsmästaren hyllar den svenske rallyföraren

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Pontus Tidemand - på väg mot WRC?
Foto: Micke Fransson / TT NYHETSBYRÅN
Pontus Tidemand - på väg mot WRC?

SPORTBLADET

Han gick för segern i Rally Sweden, men nådde inte ända fram.

Ändå imponerar han på mästaren som vill se honom i WRC:

– Han förtjänar det, säger Sebastien Ogier.

I fjol dominerade Pontus Tidemand WRC2, klassen under WRC. Han vann Rally Sweden och han säkrade VM-titeln redan i augusti. I år fortsätter han i samma mästerskap och tillsammans med Jonas Andersson jobbar han för att bli världsmästare ännu en gång.

– Målet är att försvara VM-titeln, säger Pontus Tidemand.

Han inledde säsongen med en andraplats i Rally Sweden efter en tajt sekundstrid med japanen Takamoto Katsuta. Svensken låg 12 sekunder efter japanen inför söndagens tre avslutande specialsträckor, i mål var han fyra sekunder efter.

- Vi gjorde ett sista försök att komma ikapp men de fem milen räckte inte och vi fick inse att vi inte kunde göra mer än så, säger Pontus Tidemand.

- Jag är nöjd med tävlingen och förstås med mästerskapspoängen som vi behöver plocka för att nå vårt mål att försvara titeln. Vi gled inte igenom och bevakade vår position, vi fightade verkligen och det tar vi med oss, precis som det faktum att vi samtidigt klarade oss utan att göra några misstag.

Nöjd trots andraplatsen

Han är också nöjd med det tempo som han höll på de snötäcka och isiga vägarna.

– Dessutom låg vi bara 1,4 sekunder efter de bästa WRC-bilarna i snitt i år, det betyder att vi har haft bättre fart och kört betydligt snabbare än förra året. Egentligen skiljer det mer än så mellan bilarna så vi har kört jävligt fort och det är bra.

Även stjärnorna i WRC har sett svenskens framsteg och imponerats av honom.

– Jag hoppas att han att han får möjligheter att få köra en WRC-bil redan i år, säger finländaren Jari-Matti Latvala som vunnit Rally Swedens tyngsta klass fyra gånger.

- Det är en stor skillnad mellan WRC2 och WRC, det går snabbare och allt händer så mycket snabbare. Han har alla chanser att bli WRC-fabriksförare framöver, han har haft en fantastisk utveckling.

Tidemand till WRC?

Även de senaste årens dominant Sebastien Ogier, som nu jagar sin sjätte VM-titeln i WRC, har imponerats av svensken.

– Jag önskar verkligen att han kan köra en WRC-bil framöver. Han förtjänar det, säger fransmannen till Sportbladet.

Senast Sverige hade en fabriksförare i WRC var för tio år sedan. Då körde Per Gunnars Andersson och kartläsaren Jonas Andersson WRC för Suzuki - och det är just Jonas Andersson som läser noter åt Pontus Tidemand.

– Det är ju bra att de vill se mig där, det är givetvis WRC som är min plan. Det hade varit för jävla roligt att få köra det i Sverige nästa år, säger Tidemand.

– Vi ska göra vårt bästa för att det ska lyckas.

Rally Sweden vanns av Thierry Neuville, Belgien, som också gick upp i ledningen av WRC. JWRC, juniorklassen, vanns av Dennis Rådström.

Allt om rally-VM - det hittar du i Sportbladets guide till WRC

Publicerad:

LÄS VIDARE