Kalmar till cupsemi efter straffdrama

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SVT.SE/SPORT

SPORTBLADET

Målvakten Matt Pyzdrowski höll HIF:s Europadrömmar vid liv i 120 minuter.

I avgörandet från elva meter var han chanslös när Kalmar satte alla sina straffar och lagkamraten Jordan Larsson blev ende straffsumparen.

– Alltid skönt att gå vidare, men vi gör ingen vidare prestation, säger Rasmus Elm till SVT efter 5-4-segern.

Under de första 45 minuterna på Gasten, konstgräsplanen ett par hundra meter utanför Guldfågeln Arena i Kalmar, höll Helsingborg uppe spelet väl mot favorittippade Kalmar FF i kvartsfinalen av Svenska Cupen.

Hemmamålvakten Ole Söderberg tvingades till en bra räddning på en nick från Jordan Larsson och Kalmars unga Mjällbynyförvärv Lumala Abdu sköt utanför under slutsekunderna av en tillknäppt halvlek.

Kalmar mot Pyzdrowski

Efter pausvilan drog Kalmar upp tempot, satte en rejäl press mot HIF-målet och skapade flera chanser.

Ismael (46), Rasmus Elm (51), Marcus Antonsson (52) och Romario (62) hade alla fina lägen, men ännu bättre var Helsingborgsmålvakten Matt Pyzdrowski som radade upp de kvalificerade räddningarna.

HIF red ut stormen, jämnade ut spelet när tempot sjönk kraftigt och var närmast ett segermål när mittbacken Carl Johansson nickade en vänsterhörna från Carl Wede i underkanten av ribban med två minuter kvar av ordinarie speltid.

0–0 stod sig dock tiden ut och kvartsfinalen gick till förlängning.

– Vi gör en okej match, inte jättebra. Vi skapar tillräckligt mycket för att vinna den, säger Rasmus Elm till Svt. Jag tycker vi hamnar lite för djupt. Vi är för lata att komma upp, det går för långsamt och då kunde HIF etablera lite press. Vi kan betydligt bättre.

HIF:s Jordan Larsson hade bästa chansen i förlängningen. Men på hans vänsterskott blev det åter en bra målvaktsräddning, nu från Ole Söderberg.

Jordan Larsson enda missen

Cupkvartsfinaldramat gick i stället till straffar där Helsingborgs Jordan Larsson blev den enda att missa sin straff och där Ismael skickade Kalmar FF till semifinalen med den avslutande straffen.

I semifinalen möter Kalmar Malmö FF på hemmaplan.

Rasmus Elm visade att han på allvar är på väg tillbaka efter sin magsjukdom och var en av planens bästa spelare.

– Det var okej, det var lite segare. Det var fjärde matchen på tre veckor. Jag är inte van vid det riktigt än. Jag hoppas att det finns mer att hämta, säger Elm.

Straffarna:

0-1 Anton Wede, HIF

1-1 Rasmus Elm, KFF

1-1 Jordan Larsson, HIF. Miss, över.

2-1 Tobias Eriksson, KFF.

2-2 Linus Hallenius, HIF

3-2 Marcus Antonsson, KFF

3-3 Calle Wede, HIF

4-3 Sebastian Starke-Hedlund, KFF

4-4 Adam Eriksson, HIF

5-4 Ismael Silva Lima, KFF

Publicerad: