Norsk dubbelsuccé: Fullkomlig galenskap

Uppdaterad 2018-08-08 | Publicerad 2016-07-09

Filip Ingebrigtsen, 23, hade aldrig sprungit snabbare än sin storebror Henrik på 1500 meter.

Då slog norrmannen till i EM-finalen – där han tog ett succéartat guld samtidigt som storebrorsan knep bronset.

– Fullkomlig galenskap, skrek Filip efter målgången.

De norska bröderna Filip och Henrik Ingebrigtsen hade show under friidrotts-EM när de tog medaljer båda två på 1500 meter.

Lillebror Filip, två år yngre än Henrik, såg dessutom till att göra något som han aldrig tidigare gjort i karriären – nämligen att springa snabbare än sin storebror.

När han korsade målgången placerade han händerna på huvudet och verkade inte förstå vad som hänt.

"Helt crazy"

– Fullkomlig galenskap, skrek han.

– Jag kan inte förstå vad som hänt. Det är helt crazy. För två år sedan gick jag inte ens till final i EM. Det är fantastiskt, och så tar Henrik tredjeplatsen, säger Filip Ingebrigtsen till vg.no.

Det var första gången någonsin som Norge hade två löpare med i EM-finalen på 1500 meter.

Filip, som krossade konkurrenterna de sista 100 meterna, vann på 3.46,65.

En rätt kaxig segrare menade att hans motståndare inte kunnat göra något annorlunda.

– Det kunde ha testat vad som helt idag, jag hade vunnit oavsett. Det gick så j-vla lätt, säger han till NRK.