Northugs passning till Calle: ”Läs min bok så kanske du vinner”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Petter Northugs bok har gjort succé i Norge och nu släpps den på svenska.

Då passar den norske stjärnan på att pika Calle Halfvarsson.

– Om han läser den kan det hända att han så småningom vinner något, säger Northug till Sportbladet.

Petter Northug kämpar för att komma tillbaka till toppnivån efter några tunga säsonger. VM i Seefeld i februari är det stora målet för den norska skidkungen, men i dagsläget känner stjärnan själv inte att chansen till en mästerskapsplats är speciellt stor.

– Just nu är den liten, säger Northug i en mejlintervju med Sportbladet och fortsätter:

– Det är inte hungern som saknas. Jag är motiverad, men jag har haft otur med några sjukdomar som gör att jag är långt ifrån den form jag borde ha haft.

”Är nervös för mottagandet”

I oktober släppte Northug sin självbiografi ”Min historia” i Norge. Där berättar han om allt från framgångarna till första kärleken Rachel Nordtömme och rattfyllan som ställde livet på ända.

Läsaren får följa Northugs totala besatthet av att vinna.

Boken skapade stora rubriker och sålde slut direkt.

Nu släpps den i Sverige och Northug är orolig för hur den ska tas emot.

– Boken är på många satt en ändlös rad med svenska idrottsmisslyckanden, så på så sätt är jag lite nervös för mottagandet, säger han. 

Men även om boken är full med pikar till de svenska åkarna finns också en del hyllningar. Northug lyfter fram Johan Olsson som en favorit och skriver också en hel del om rivaliteten med Marcus Hellner.

”Marcus Hellner framstod som en trevlig och jordnära kille som verkade trivas bäst hemma hos familjen i nordligaste Sverige. Han var en ung talang och en modern skidlöpare i den bemärkelsen att han behärskade både sprintsträckorna och de längre distanserna. Dessutom var han snabb.

Så snabb att han inte lyckades lägga band på sig. För när han hade blivit tillfrågad om mig hade han sagt att han skulle krossa mig. Det var vid det här laget två år sedan.

Sedan dess hade det varit en del av min arbetsbeskrivning att besegra Marcus Hellner så grundligt och så ofta som det överhuvudtaget var möjligt”, skriver Northug.

Hyllar Hellner

Till Sportbladet säger Northug att de svenska konkurrenterna har gjort honom bättre. I alla fall vissa av dem.

– Svenskarna har gett mig några av karriärens mest minnesvärda upplevelser. Och rivaliteten med Hellner har definitivt skärpt mig genom åren och vi har gjort varandra bättre. Halfvarsson är aldrig bra när det gäller så honom har jag inte tänkt mycket på, säger han.

Northug skriver också i boken att hans pappa vid ett tillfälle sagt att all uppmärksamhet och uppståndelse kring stjärnan gjort att det ”kanske inte var värt det”, att han kanske borde ha gjort saker annorlunda med sin son. När Sportbladet frågar Northug om han själv tycker att det har varit värt det efter allt han har gått igenom i sin karriär svarar han:

– Längdåkningen har gett mig ett fantastiskt liv och jag är tacksam för allt jag upplevt, men det kommer med ett pris. Boken är ett försök att visa på vad som krävs för att bli bäst på någonting, oavsett om du åker skidor eller håller på med något helt annat. Målet har varit att komma så nära inpå sättet jag har tänkt och jobbat för att uppnå det jag har gjort, säger Northug, som inte kan låta bli att tillägga:

– Det är faktiskt den perfekta boken för Calle Halfvarsson. Om han läser den kan det hända att han så småningom vinner något.

Northugs nya bok ”Min historia”.
Foto: TT
Northugs nya bok ”Min historia”.

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

Publicerad:

LÄS VIDARE