Ny spansk missräkning – öppnar för svensk gruppseger

Uppdaterad 2021-06-22 | Publicerad 2021-06-19

Glöm Parken i Köpenhamn.

Efter en ny spansk missräkning, 1–1 mot Polen, ligger vägen öppen för en svensk gruppseger – och åttondelsfinal på Hampden Park i Glasgow.

– Vi är besvikna, säger Jordi Alba i TV4.

Robert Lewandowski höll sig framme och nickade in 1–1 efter ett inlägg från Kamil Jozwiak i den 54:e minuten.

Det betydde också slutresultatet mellan Spanien och Polen efter att Alvaro Morata gett hemmalaget ledningen i Sevilla under den första halvleken.

Polen kan framförallt tacka sin målvakt Wojciech Szczesny att man fortfarande lever i det här Europamästerskapet. Juventusspelaren räddade en straff från Gerard Moreno bara minuterna efter kvitteringen och tvingades även till ett par högkaratiga insatser innan slutvisslan ljöd. Efter 180 minuters fotboll står Spanien på två poäng efter två oavgjorda matcher.

– Vi är besvikna. Vi försökte hela vägen. Vi skapade målchanser, men hade inte turen med oss. Det är segern som saknas. Vi måste fortsätta tro på det hela vägen, det är budskapet. Jag hoppas vi vinner nästa match, då går vi vidare. Vi är vana vid pressen, säger Jordi Alba i TV4.

Drömläge för gruppseger

Resultatet innebär att Sverige har stor möjlighet att kunna vinna gruppen.

Inför den sista omgången, där Blågult möter Polen och Spanien tar sig an Slovakien, leder Sverige gruppen på fyra poäng. Därefter följer Slovakien på tre, Spanien på två och Polen på en.

Vid gruppseger väntar åttondelsfinal på Hampden Park i Glasgow mot grupptrean i antingen grupp A, B, C eller D.

Inför mästerskapet kollade många på gruppen och kunde se att en andraplats, bakom favoriten Spanien, hade gett en åttondelsfinal i Parken och en förmodad svensk publikinvasion i Köpenhamn.

Guide: De går vidare i EM – förutsättningarna