”Som kvinnlig idrottare blir man lack”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:

Lag Hasselborg hoppas kunna lyfta curlingen i Sverige. 

Samtidigt vill OS-guldmedaljörerna få stopp på utseendefixeringen inom sporten. 

– Vi är inte här för att vara vackra, vi är här för att spela curling, säger Sara McManus. 

Lag Hasselborg vann OS-guld i Pyeongchang och startar nu en ny satsning för att upprepa succén i Peking 2022. Under tiden vill de lyfta curlingen i Sverige. 

– Vi vill sätta curling lite på kartan, inte bara att vi är en sport var fjärde år. Vi har massa härliga tävlingar hela tiden. Det är inte bara medaljerna som är vår drivkraft. Vi vill bevisa för mindre sporter och kvinnliga idrottare att man kan göra det här på heltid, säger Sara McManus

”Vi blir upprörda”

Lag Hasselborg vill även få ett stopp på utseendefixeringen inom sporten. Anna Hasseborg har tidigare reagerat mot en Youtube-video där hennes utseende lyftes fram och berättade då att de ibland presenterats som ”vackra damlag”. 

– Det är inte det vi står för. Som kvinnlig idrottare blir man lack. Varför ska vi presenteras så? Det hör inte till sporten och vi är inte här för att vara vackra, vi är här för att spela curling. Vi blir upprörda och det är inte så kul och det vill vi komma bort ifrån, säger McManus och fortsätter: 

– Vi försöker jobba för att det ska vara mer sport, inte så himla mycket lockigt hår och hela den biten. Vi vill mer få in det här tunga, att det är okej att svettas och man ska ge allt ute på isen. Det är ändå väldigt uppskattat i Kanada där folk tycker att vi ser så coola ut där ute. 

”Ett generellt problem”

Anna Hasselborg tror inte att problemet är större i curling än i andra sporter. 

– Jag tror att det är ett generellt problem att man kopplar ihop en prestation med ett utseende när det inte finns någonting överhuvudtaget som bör koppla samman de två grejerna, säger hon. 

De svenska curlinglaget upplever dock att klimatet har blivit bättre. 

– Det är på väg åt det hållet, att det blir ju en tyngd i sporten och det är det vi vill lyfta fram, säger McManus.

Publicerad:

LÄS VIDARE