Kristoffersson dominerar: ”Varit en makalös säsong”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Foto: Pavel Koubek/TT / TT NYHETSBYRÅN

Johan Kristoffersson dominerar världsmästerskapet.

På ett sätt som ingen annan VM-förare gör - oavsett klass.

– Det har varit en makalös säsong, säger han.

I fjol vann den svenska rallycrossföraren sin första VM-titel och han vann också sju av säsongens lopp. Det var ett nytt rekord.

I år har han hans resultat varit ännu bättre.

Förra helgen vann han STCC, han har vunnit åtta av nio VM-deltävlingar i rallycross och i morgon kan han säkra ännu ett guld när tre tävlingshelger återstår. Han behöver inte vinna i Austin, USA för att bli världsmästare - han behöver köra in 17 poäng.

I år har han snittat fler än 28 poäng av 30 möjliga - varje VM-helg.

– Målsättningen är att jag ska lämna USA med en VM-titel, säger han.

Han inledde samarbetet med Petter Solberg och Volkswagen inför förra säsongen och sedan dess har varken något annat team eller någon annan förare kunnat hota honom.

”Har hjälpt mig mycket”

Han är den mest överlägsna föraren inom bilsportens samtliga VM-klasser.

– Vägen fram till samarbetet med Petter Solberg har hjälpt mig väldigt mycket. Jag jobbade i ett litet team och där var jag tvungen att prestera med det materialet jag hade. Då hade vi inte helheten, men vi när jag kom till PSRX så fick jag den. Då kunde jag fokusera på de sakerna som jag ska och tillsammans har vi blivit väldigt duktiga.

Du har kombinerat banracing med rallycross och kör rally ibland. Hur viktigt har det varit för dig att tävla i olika discipliner?

– Framförallt har det varit viktigt att jag har tävlat mer än mina konkurrenter och jag kan hantera pressen. Körtekniskt drar jag nytta av att jag tävlat i olika klasser och kan är trygg i pressade situationer, säger Johan Kristoffersson.

– Jag har ett bra självförtroende och jag när jag kommer till varje tävlingshelg så vet jag att jag har gjort allt. Jag är trygg i situationen, jag vet vad jag kan och behöver inte överprestera och jag behöver inte köra bilen över gränsen, utan jag vet att det räcker för mig att göra mitt jobb.

Gör han det i morgon vinner bilsportens dominant ännu en VM-titel.

Publicerad:

LÄS VIDARE