Svenskan krävs på 12 000 kronor

Publicerad 2016-09-19

Paralympierna missade studier under satsningen mot Rio

Den svenska paralympiska satsningen blöder årligen miljonbelopp – och för de aktiva är situationen knaper.

Under spelen kom det fram att en kvinnlig deltagare i Rio krävs på 12 000 kronor för missade studier.

– Det här kommer vi lyfta på politisk nivå, säger Hans Säfström på Sveriges Paralympiska Kommitté.

"Det är inte träningstid vi behöver, det är tid för vila".

Så säger Hans Säfström, paralympiskt ansvarig, efter att Sverige strandat på plats 48 i medaljligan i Rio. Ett guld, fyra silver och fem brons är mindre än vad truppen hade räknat med.

Flera förklaringar finns, varav en är ekonomisk. De tio miljoner kronor som SPK årligen drar in i sponsring är öronmärkta för att främja utvecklingen, men allt går inte dit.

– Vi har i övrigt ett tapp på en till två miljoner om året. Då tar vi av sponsormedel som vi hade velat lägga på ytterligare utveckling, säger Säfström.

"Har inte kunnat vara med"

Pengabristen märks nere på individnivå. En idrottare som satsar mot OS kan komma med i Topp- och talangprogrammet och få träna på heltid. En som satsar mot Paralympics får hjälp med träningsupplägg och läger, men får inte en krona i ersättning för utebliven lön. Därför har majoriteten av den svenska truppen extrajobb eller studerar när de troligen hade behövt vila.

Värst blir det månaderna före stora mästerskap, då tiden sällan räcker till för elitidrott och sidosysslor.

För en av de svenska deltagarna i Rio blev situationen ohållbar.

– Under spelen fick vi reda på att en individ på grund av satsningen blir återbetalningsskyldig av studiemedel på 12 000 kronor. Hon ska betala för att hon inte har kunnat vara med fullt ut i studierna, säger Hans Säfström.

"Svårt att göra undantag"

För att strypa den ekonomiska blödningen ska SPK pressa på för en politisk förändring. Men för den återbetalningsskyldiga idrottaren, hon som Säfström håller anonym, blir sannolikt Paralympicssatsningen en dyrköpt erfarenhet.

– Jag vågar inte svara på frågan om vi kan ersätta. Då har vi kanske alldeles för många som behöver liknande stöd. Det är alltid svårt att göra undantag, så vi måste jobba över andra premisser, säger Hans Säfström.

Hur ska idrottare kunna klara studierna när de är mitt i hårdsatsningen mot mästerskap?

– Det borde finnas tillfällen att dra ner på studietakten i en period när det som mest behövs. Man kanske inte måste studera minst halvtid hela tiden utan kan gå upp i 75 procent ibland och 25 procent ibland.