”Ett bevis på respekt”

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Johanna Ojala: Jag är lyckligt lottad – har inte upplevt något hat

1 av 2

Tänk om Johanna Ojala, 34, inte vinner Kristallen.

En del av henne kommer jubla åt att en kvinna för första gången får priset, en annan kommer bli förbannad över att det inte är hon.

SVT:s skidexpert grubblar en sekund över vilken sida som kommer ta överhanden.

– Initialt kommer jag tänka FAN! Sedan kommer jag väldigt snabbt byta till YES!!!

2013 fick Johanna Ojala ett meddelande på Facebook. Genom tränarjobbet på skidgymnasiet i Torsby var hon bekant med den förre friidrotts- och längdbasen Ulf Karlsson, men nu var det hans son som skrev.

Jonas Karlsson, projektchef för SVT:s Vinterstudion, gav ett jobberbjudande och en motivering: ”Du kan skidåkning. Jag tror att du kan göra skidåkning på ett bra sätt i tv”.

Ojala tvekade.

– Jag tänkte ”what, jag?” men han sa att det ”bara” är en miljon tittare varje helg. Jag såg det som en möjlighet att kunna nå ut med min kunskap om idrott till folket.

Varför tvivlade du?

– I det klimat och samhälle vi lever, med näthat och tyckande, där det blir allt mer befogat att slänga ur sig elakheter, tänkte man på hur det skulle gå med alla hatmejl. Hur det skulle kännas. Ändå gick det inte att tacka nej. Vinterstudion är ett vinnande koncept.

Du är tidigare elitåkare och tränare. Hade du stört dig på att andra skidexperter varit för okunniga?

Hon glider undan frågans eventuella laddning och svarar från en annan infallsvinkel:

– Det hade aldrig tidigare varit någon tränare i position som studioexpert.

Tre år senare är du en av fyra nominerade i Kristallens sportkategori. Varför är du så bra?

– Vet inte. Att vara skidgymnasietränare handlar det om att förmedla kunskap till utövare på ett intressant sätt. Sedan har jag kanske tur att vara född med en viss personlighet.

”Du döms hårt”

Hur går det med mejlen?

– Det har gått bra. Jag har inte upplevt något hat än. Jag är lyckligt lottad, förskonad, och får mest positiva saker.

Ojala är inte utbildad journalist utan har gått på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm. För henne räcker det att mäta från tv-debuten 2013 till i dag för att se att jämställdheten går framåt.

– När jag möter en tittare på Ica och berättar att jag är tränare möts jag av ”jaha, då vet du verkligen vad du pratar om”. Skulle jag inte veta det? Det finns inget jättestort utrymme för misstag, att vara wild and crazy, för du döms hårt. Men attityden till kvinnliga sportjournalister, programledare och studioexperter håller på att ändras. Vi accepteras och respekteras. Det ser vi ett bevis på nu, i och med att vi är fyra kvinnor nominerade.

Hur märks det annars rent konkret?

– Frågorna ställs färre gånger. Gillar du verkligen sport? Kan du det du pratar om? Jag och mina kollegor ska inte behöva visa det tre, fyra och fem gånger utan – precis som männen – få respekt och tillit efter en gång.

Vad skulle det betyda för dig att vinna Kristallen?

– Det vore ett bevis på att det man gör är uppskattat. Det skulle ge motivation att fortsätta utvecklas. Man har hållit på med tävlingsskidor tidigare i sitt liv, så tävlingsdjävulen kommer fram i en. Nu är det race! Allt avgörs på galakvällen och it ain’t over till the fat lady sings.

Och om det inte blir du... kommer du krama segraren ändå?

– Hoho-ja! Jag kommer krama alla före och efter galan.

Fyra frågor till Johanna Ojala

Vilket är ditt bästa råd till en femtonåring som vill jobba med sport i tv?

– Var nyfiken. Ställ frågor till personerna omkring dig som har ämneskunskap. Jag har tjatat hål i huvudet på tränare om diverse ting som teknik. Och "you become the one you drink coffee with", så drick kaffe med tv-människor, fråga om praktik, skapa nätverk. Hänger du i de kretsarna ökar dina chanser.

Vilken sändning är du mest nöjd med?

– I första säsongen och första programmet körde vi teknikanalys av Charlottes klassiska åkning. Efteråt sa folk "men gud, du bara ställde dig där – var det inte nervöst?". För mig var det skåpmat. Sånt jag gör till vardags. Att det sedan var inför tre kameror tänkte man inte på.

Vilken är världens bästa tv-sportsändning?

– Vinterstudion, såklart. Proffsigt, kompetent och täcker de idrotter som jag är intresserad av.

Vilket är världens bästa tv-program?

– Gympaläraren (SVT). Det är min favvo alla kategorier. Viktigt budskap paketerat på ett underhållande sätt. Oslagbart!

Publicerad: