”Folk har skällt ut mig på stan”

Publicerad 2016-09-04

Jonas Karlsson har lämnat SVT – i kväll gör han debut i Kanal 9

Efter 17 år på SVT valde Jonas Karlsson att gå till Discovery.

Efter sju OS och 17 år på tv-sporten lämnade Jonas Karlsson, 39, SVT för att i stället ta rygg på de stora sporträttigheterna – i reklamkanalerna.

Och det gör man förstås inte ostraffat.

– Folk har stoppat mig på stan och skällt ut mig, berättar han inför debuten i Kanal 9 i kväll.

Den förbjudna övergången?

Nåja, det är lite väl sent att börja vifta med landsförräderi-stämpeln nu, den tiden är förbi.

Alla med en parabolantenn på taket kunde få in TV3 redan 1988, TV4 drog igång sina sändningar redan 1990, och sedan dess har några av de stora SVT-namnen lämnat public service för mer lukrativa (?) uppdrag på de reklamfinansierade kanalerna.

Bengt Grive avslutade sin kommentatorskarriär på Eurosport, Tommy Engstrand gjorde Champions League i TV3, Arne Hegerfors gick till Canal Plus i slutet på 90-talet.

För att nämna ett några.

I våras meddelade SVT-profilen Jonas Karlsson, som vi lärt känna som krönikör och kommentator, att han slutar på den statliga televisionen för att i stället börja arbeta för Discovery Networks Sweden.

– Ska han jaga krokodiler!?, var det några som undrade.

Inte riktigt.

’Har gått varvet runt’

SVT sände sitt senaste OS 2012, MTG och Viasat tog hand om Sotji 2014 och Rio 2016, och från och med nästa OS och fyra spel framåt i tiden (fram till 2024) är det Discovery Networks Sweden som äger de svenska sändningsrättigheterna.

Tittar vi på hur tv-landskapet ser ut i dag så talar mycket för att OS-kanalerna framöver blir Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport, men det är långt till 2024.

”Då var då, sen är sen, nu är nu”, som förbundskapten Janne Andersson sa härom dagen.

Närmast kommer Jonas Karlsson att dyka upp i olika roller i VM-kvalsändningarna i Kanal 5 och Kanal 9 och frågan är förstås:

Varför?

– Jag har haft möjligheten att gå tidigare och varit lockad, men det har hela tiden funnits en poäng i att stanna kvar. Jag har haft roligt på jobbet i 17 år och det har betytt mycket. I perioder har jag varit trött på att jobba med det ena eller det andra och då har jag känt ”nu drar jag”, men SVT är stort och det går att hitta nya utmaningar hela tiden.

Men inte nu?

– Nu har jag gått varvet runt. Jag har varit reporter, kommentator, krönikör, projektledare, programledare, och nästa steg var väl att bli sportchef och det ville jag inte bli. Och så har Discovery väldigt fina sporträttigheter, bland annat OS, och det är klart att det lockar.

Ville du inte bli sportchef på SVT? När det blev klart att Åsa Edlund Jönsson skulle bli ny sportchef tog det två veckor – sedan lämnade du.

– Jag var överens med Discovery innan tjänsten som sportchef var utlyst. Nej, jag var inte sugen på det.

Så du sökte aldrig?

– Nej.

Är du besviken på SVT?

– Nej, jag lämnar inte med någon bitterhet på något sätt. Tvärtom. Jag står på god fot med cheferna och jag vet inte hur läget är om några år. Samtidigt tycker jag att SVT som public service borde lägga mer tid på att göra sånt som andra inte gör.

Som?

– Åt det som lutar åt granskande journalistik, debatter och dokumentärer. Visst ska SVT sända stora mästerskap om de har råd, men de ska också fylla ett utrymme som ingen annan kommersiell aktör gör. Men det är inget sensationellt, det har jag tyckt i tio års tid.

OS?

– Jag gör ingen hemlighet av att jag tycker att OS passar jäkligt bra i SVT, men som prisbilden ser ut nu så är det inte rimligt. Det är dyrt och det ska ställas mot kulturnyheter, samhällsprogram, barnteve, Uutiset, Oddasat och allt vad det heter. Det är inte givet att SVT ska lägga sina pengar på sport.

’Blir mentalt sliten’

Vem har du lärt dig mest av under dina 17 år på SVT?

Jacob Hård. Vi har jobbat så mycket ihop och han satte tidigt en standard för hur jävla viktigt det är att vara påläst och förberedd när du ska kommentera. Det går inte att komma utan att vara förberedd, för då framstår du som en nolla. I alla fall jämfört med honom. Hade jag fått jobba med någon som inte var lika noggrann i sina förberedelser så hade jag kanske blivit lika slapp. Och Jacob har lärt mig att alltid förnya mig språkligt. Det är han bra på.

Vad ska du göra på Kanal 5 och de andra kanalerna?

– Lite av varje. Jag ska vara mer programledare, igen, det var ett tag sedan. Under OS exempelvis. Och jag ska vara reporter och krönikör i samband med Sveriges VM-kvalmatcher. Det ska bli roligt. Jag har inte jobbat med landslagsfotboll under hela den här Hamrén-eran.

Du har kallats krönikör men det var ett tag sedan vi såg eller läste en krönika i SVT. Varför?

– Dels har jag haft andra saker att göra. Jag skrev en bok i fjol (spänningsromanen ”Enhörningen”, reds anm.) och var borta flera månader av den anledningen. Men det har också gått i perioder. Ofta har det hängt ihop med en prestationsångest och kraven på mig själv. Ibland har jag tyckt att jag har varit dålig och då mår jag därefter.

Du har mått dåligt?

– Jag vet inte hur du fungerar men om jag får tio mejl och ett är negativt så läser jag det negativa tre gånger och tar bort de andra. Det var jobbigt under långa perioder, det nöter ner en, man blir mentalt sliten och trött på sig själv och då är det inte så kul att jobba med det. Sedan har jag känt mig begränsad i tanken ”jag kanske inte borde formulera mig så här, för då smäller det till i mejlkorgen”. Det är farligt, då är man ingen bra journalist. Då är det bättre att hålla käften.

Men nu?

– Jag har fått lite perspektiv på livet, på vad som är viktigt och inte. Nu är jag sugen igen.

2011 kallade du Petter Northug för ”en gris” i samband med en målgång under en stafett. Det blev väldigt uppmärksammat i Norge. Finns det ett samband här? Eller har du blivit av med norrmännen?

– Ja, de har faktiskt gett sig. Men jag blir igenkänd när jag går på gatorna i Oslo. Delvis för att ”Vinterstudion” är stor även i Norge, men förstås för att Northug-historien var ganska exponerad. Jag fick faktiskt en förfrågan för ett norskt företag i höstas. De hade en idé om att jag skulle komma in på en scen i Stavanger iklädd grisdräkt och dra ett skidreferat. Jag tackade vänligt nej.

Utskälld på Gotlandsbåt

Vad blir den stora omställningen med att gå från public service till en reklamfinansierad kanal?

– Jag kommer inte att ha lika lätt att nå en stor tittarskara. 85 procent av det jag nu gör kommer att nå en jämförelsevis liten publik. Annars är det väl inte så stor skillnad. Jo, jag ska börja säga ”vi är strax tillbaka”.

Har du fått några reaktioner?

– Folk har faktiskt stoppat mig och undrar hur fan jag tänker. De har tackat för tiden på SVT men också sagt ”men det är för jävligt att du går till Femman nu”. Häromveckan blev jag utskälld på båten till Gotland.

När vi sågs för fem år sedan berättade du att det var lite läskigt att kliva in på SVT-redaktionen 1999. Du var ”livrädd” för Bo Hansson. Vem är du mest rädd för nu?

– Just det. Men jag berättade väl också om hur Bosse tog väl hand om mig under min första dag? Det gjorde han verkligen. Men nu… nu är jag nog mest rädd för att jag ska råka säga ”SVT”. Jag är så van, det sitter i ryggraden efter 17 år.

SVT. SVT. SVT. SVT. SVT. SVT.

– Det ska nog ordna sig.