Johanna Ojala historisk vinnare

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ur ett historiskt startfält valdes en historisk vinnare.

SVT:s Johanna Ojala blev första kvinna att vinna Kristallens pris för Årets sport-tv-profil.

– Ett genombrott för oss tjejer i sportvärlden, säger hon i Aftonbladets galasändning.

Ända sedan Kristallen-galan införde ett pris till Årets sport-tv-profil 2010 har det varit manlig dominans. De fem första åren vann SVT:s André Pops och sedan tog Eurosports Roberto Vacchi över i fjol.

Men i år var det givet på förhand att historia skulle skrivas när Anna Brolin, Frida Nordstrand, Karin Frick och Johanna Ojala stod för de fyra nomineringarna till priset.

”I kväll sker något historiskt”

Ann-Britt Ryd Petersson, första kvinna att läsa nyheterna i Sportnytt, var den som delade ut priset. Och hon fick ge det till kollegan Johanna Ojala, SVT:s expert i Vinterstudion vann läsaromröstningen före sina mer rutinerade journalistkollegor.

– Oj, pulsen är uppe på glaciärnivå, som att jag har gjort en sprint däruppe. Tusen tack, sa hon i sitt tacktal innan hon vände sig till sina kvinnliga medtävlare.

– I kväll sker någonting historiskt, aldrig tidigare har det varit fyrtal i damer i den här kategorin och aldrig tidigare har en kvinna vunnit men det gör vi i kväll.

”Tur att födas med en viss personlighet”

I Aftonbladets studio utvecklade hon sina känslor kring den historiska vinsten.

– Det kom lite tårar här bak när jag pratade med min chef Åsa (Edlund Jönsson) bakom scenen och hon sa att "du är historisk", säger hon och fortsätter:

– Det är ett stort genombrott för oss tjejer i sportvärlden. Det är stort och viktigt, det är klart att jag vill tro att det fortsätter att förändra synen på oss kvinnor.

Johanna Ojala värvades till SVT 2013 av dåvarande projektledaren Jonas Karlsson och har sedan dess växt in som SVT:s ledande skidexpert i miljonsuccén Vinterstudion.

– Responsen jag får från tittarna är att de tycker att jag förmedlar kunskap på ett inspirerande sätt. Det tillsammans med att jag haft tur att födas med en viss personlighet, som inte tar mig själv på ett för stort allvar, tror jag är det som gör att jag vinner, säger hon.

Publicerad: