Sagan om Sagan

Av: Johannes Hägglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är nykomlingen som tar Tour de France med storm:”Det här är redan mer än jag någonsin hade väntat mig”

Foto: GETTY IMAGES
showman ”Ännu en seger, och den här kallar jag Hulken”, säger 22-årige Peter Sagan. Den slovakiske tourdebutanten har gjort ett intryck med sina tre etappsegrar – och sitt showande i målgången. Förra segern härmade han filmkaraktären Forrest Gump, och i går (bilden) vecklade han ut armarna i en annan välbekant gest.

Årets Tour de France håller på att förvandlas till en saga.

Huvudpersonen – en 22-åring som liknas vid Messi, jämförs med Lance Armstrong och inspireras av Forrest Gump.

– När Forrest Gump blev tillsagd att springa, sprang han. När någon säger till mig att vinna, vinner jag, säger Peter Sagan – cykelsportens nye kelgris.

Det var en gång en pojke. Pojken föddes den 26 januari 1990 i Žilina, Slovakien. Han växte upp tillsammans med sina föräldrar, två äldre bröder och en syster. Som ung hjälpte pojken ofta till i en liten matvarubutik i staden. Han älskade att cykla och testade både mountainbikes och landsvägscyklar. I hemstaden blev han känd för att sin något ovanliga tävlingsklädsel – tennisskor och t-shirt.

Sålde cykeln – av misstag

Pojken drog även till sig uppmärksamhet när han kom till Slovak Cup med sin systers gamla cykel. Sin egen hade han av misstag råkat sälja. Trots att han tävlade på en cykel, köpt på en stormarknad, med dåliga bromsar och få växlar lyckades han vinna. Pojken fortsatte träna hårt och snart kom resultaten. 2007 blev han utsedd till Slovakiens största cykeltalang och året därefter vann han junior-VM i mountainbike (cross country).

Pojken heter Peter Sagan och har nu hunnit bli 22 år. Redan jämförs han med cykelsportens störste.

– Som ung var Lance Armstrong väldigt explosiv, stark och robust. Jag tycker mig se samma egenskaper hos Sagan, säger brittiske ex-cyklisten Sean Yates till nyhetsbyrån AP.

De positiva jämförelserna slutar inte där.

”Luta dig tillbaka och beundra det”

– Det är lite som att titta på när Lionel Messi spelar fotboll, är det inte det? Peter vinner till synes enkelt. Helt fenomenalt, sa Team Skys manager Dave Bailsford i söndags, efter att Sagan vunnit sin första etapp på Touren.

– Du måste ge Sagan cred för hur han cyklar den sista minuten. När du ser något sådant kan du bara luta dig tillbaka, le och beundrande säga ”bra gjort”, fortsatte Brailsford.

I och med seger blev den 22-årige slovaken historisk. Han blev den yngste etappsegraren sedan 1993, då en viss Lance Armstrong vann som 21-åring. Sagan har i veckan visat att segern i söndags inte var någon tillfällighet. I tisdags vann han igen och i går fullbordade tourdebutanten sitt hattrick när han spurtade ner tysken André Greipel. I sammandraget ligger Sagan, som innehar den gröna poängtröjan, åtta, 19 sekunder bakom ledaren Fabian Cancellara, från Schweiz.

– Jag vill ha den gröna tröjan och jag tror att jag kan behålla den hela vägen till Paris, säger Sagan – som till och med förvånat sig själv:

– Det här är redan mer än jag någonsin hade väntat mig.

Härmade Forrest Gump

Att slovaken trivs i rampljuset råder det ingen tvekan om. När han vann sin andra etappseger var han så överlägsen att han innan målgången gjorde några ”löprörelser” med armarna, som en hyllning till Forrest Gump.

– Jag diskuterade med mina lagkamrater vilken gest jag skulle göra vid mållinjen. Alla sa ”Gör en Forrest Gump”. För när han blev tillsagd att springa, sprang han. När jag blir tillsagd att vinna, vinner jag, sa Sagan efteråt.

14 etapper återstår av årets Tour de France. Den 22 juli vet vi om Sagan får ett lyckligt slut.

Publicerad: