Lag Hasselborg visar musklerna i OS

Timmarna på gymmet ska ge medalj

Uppdaterad 2018-02-18 | Publicerad 2018-02-16

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

Sara McManus och Agnes Knochenhauers högerarm.

GANGNEUNG. Medlemmarna i lag Hasselborg fortsätter att visa musklerna i OS.

Även bokstavligt talat.

Curlingen har blivit mer och mer fysiskt krävande.

– Vi vill symbolisera något för sporten. Det ska vara mer power och lite coolare, säger Sara McManus, 26.

Efter Danmark och Kanada var det OAR:s tur, eller rättare sagt otur, att möta Sverige i Gangneung curlingcenter.

Det slutade som vanligt, med blågul seger.

OAR tog visserligen matchens första poäng i fjärde omgången men lag Hasselborg kom tillbaka, tog kommandot genom en tvåa i nionde omgången och avgjorde i skiljeomgången, 5–4.

Vältränade spelare

På de fyra banorna i den ringmärkta curlinghallen är det uppenbart att spelarna i framförallt damturneringen har blivit yngre och yngre och mer vältränade.

– Alltfler fokuserar på fysiken och det är absolut en styrka att vara bättre tränad. Där har många äldre curlingspelare kanske hamnat lite efter, säger Sara McManus.

Ungt svenskt lag

Genomsnittsåldern på medlemmarna i det svenska laget är 25,2 år och mellan tävlingarna tillbringar Anna Hasselborg, Agnes Knochenhauer, Sara McManus, Sofia Mabergs och reserven Jennie Wåhlin i princip lika mycket tid i gymmet och löparspåret som på träningsisarna.

Styrkan och uthålligheten kommer till användning i Sydkorea, där lag Hasselborg förhoppningsvis ska spela elva matcher på tolv dagar.

– Det är viktigt att vara vältränad för att orka hålla en hög kvalitet under hela eventet. Den sista och avgörande stenen ska vi sopa lika bra som den första stenen i första matchen. Vi ska orka hålla en bra slajd och ett bra psyke, säger Agnes.

– Att sopa en hel match tar på kroppen och oftast det långa turneringar. Både kropp och knopp måste vara alerta, säger Sofia Mabergs.

Är ni rent av det starkaste laget i OS?

– Jag skulle säga att vi är i toppen i alla fall, säger Sara.

– Ett av dem, absolut. Vi, Kanada och Skottland (Storbritannien) är starkast, fortsätter Agnes.

Vad betyder musklerna?

– Rätt mycket. Vi jobbar aktivt och killarna, som är väldigt vältränade, är sporrande. Vi vill symbolisera något för sporten. Vi vill jobba in att det ska vara mer power och lite coolare. ”Back in the day” har man sett dem med ölmage glida ut. Visst, de kan vara skitduktiga men det är inte det vi vill stå för, att vem som helst kan spela curling. Så är det inte. Även de som varit större har en talang i sig, men de flesta inom curlingen strävar åt det atletiska, säger Sara McManus.

För lag Hasselborg väntar nästa match natten till lördag, då Schweiz står för motståndet.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.