Ystads IF vann första finalen mot IFK Skövde

Publicerad 2022-05-19

De har underpresterat i ett decennium.

Men när Ystads IF nu är i en SM-final för första gången på 30 år så tog man kommandot direkt.

YIF vann den första matchen i Skövde med 30–28.

– Men vi är fortfarande uträknade, påstår Kim Andersson i C More.

Det är två klubbar som haft rykte om sig att inte kunna vinna.

IFK Skövde har spelat tre finaler, senast i fjol, men förlorat alla.

Ystads IF har visserligen två SM-guld men har inte varit i final sedan 1992.

Fick stopp på spelgeniet

Ystad tog kommandot tidigt i matchen i ett fullsatt Skövde Arena och ledde som mest med fyra mål i första halvlek – och 16–13 i paus sedan Kim Andersson smällt dit ett mäktigt hoppskott från tolv meter i slutsekunden.

Tre tydliga faktorer till Ystads ledning i paus: Skövdes många tekniska fel, Ystads alla sexmeterslägen (11 mål på 12 avslut) och det faktum att skåningarnas försvar fått stopp på västgötarnas spelmotor Matias Helt Jepsen.

Eller som YIF:s försvarschef Philip Stenmalm frågade C More-studion i paus:

– Har han (Helt Jepsen) gjort något mål än?

Avgjorde med tio sekunder kvar

Ystad hade 24–21 med tolv minuter kvar men tre skånska utvisningar på mindre än två minuter tog Skövde in i matchen igen: 24–24.

Men med fullt manskap visade Ystad till slut vilka som var bäst den här kvällen.

Skövde var faktiskt aldrig i ledningen i matchen men det blev ändå ett drama till det återstod tio sekunder när Johan Dahlin smällde in slutresultatet 30–28.

Ystad tog därmed kommandot i finalserien som avgörs i bäst av fem matcher och där nästa väntar i Ystad redan på lördag.

Men det där med kommando håller inte Kim Andersson med om.

– Vi har satt oss i en jäkla go sits. Men vi har varit uträknade hela slutspelet och vi är fortfarande uträknade. Det är Skövde som bär det stora favoritskapet, säger storstjärnan i C More.