”Gömde mig i huset och vägrade gå ut”

Förra världsstjärnans förvandling: Njuter verkligen av livet igen

Publicerad 2020-01-07

Jelena Dokic 2002

2002 var Jelena Dokic en av världens fem bästa tennisspelare.

Så sent som häromåret gömde hon sig i sitt hus med så svagt självförtroende att hon inte vågade gå ut.

Nu berättar 36-åringen om den fysiska förvandlingen som gett henne livet tillbaka.

Under sin tenniskarriär vann Jelena Dokic sex WTA-titlar, spelade in 42 miljoner kronor och rankades som bäst som fyra i världen. Men när livet i idrottens rampljus tog slut 2014 började australiensiskan fylla tomheten som uppstod med mat.

Vägde 120 kilo

Vågen hann gå från 67 till 120 kilo innan Jokic till sist kände sig tvungen att göra något. På Instagram berättar tennisprofilen nu om sin resa där hon tappat 53 kilo på 18 månader.

”Jag har gått från att helt sakna självförtroende och gömma mig hemma i mitt hus för att jag inte ville gå ut till att verkligen njuta av livet”, skriver 36-åringen.

Jokic skriver att hon valt att vara öppen med sina problem i ett försök att hjälpa andra i liknande situationer.

”Jag hoppas att min resa mot en mer hälsosam livsstil ska inspirera och motivera dig och ge dig modet och självförtroendet, oavsett vad det är du vill åstadkomma i livet. Du kan göra det, det är bara att sätta igång”.

Drevs fram med hot och våld

Jelena Dokic, som debuterade på WTA-touren redan som 16-åring, har tidigare berättat hur hennes pappa Damir Dokic med hot och våld drev hennes karriär mot toppen.

– Jag känner folk som har bott vägg i vägg på samma hotell. När hon förlorat matcher brukade han banka skiten ur henne. När hon var junior slog han henne på en parkeringsplats i Victoria. Det blev rättssak, men eftersom hon inte ville vittna lades ärendet ner. Och varför skulle hon vittna? Väl hemma hade han pryglat henne igen, sa tennislegendaren John Newcombe till The Courier-Mail 2009.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln