Caster Semenya

"Använts som ett mänskligt försöksdjur"

Av: 

TT

SPORTBLADET

Turerna kring Caster Semenya och Internationella friidrottsförbundet (IAAF) har varit många och invecklade.

Nu riktar den sydafrikanska medeldistansstjärnan hård kritik mot IAAF som vill förbjuda Semenya att tävla utan medicinering.

– IAAF har använt mig som ett mänskligt försöksdjur för att experimentera med hur medicinen de krävde att jag tog skulle påverka mina testosteronnivåer, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.

Bakgrunden är att IAAF menar att höga testosteronnivåerna ger ojämnställda förutsättningar för idrottarna och därför förra året beslutade om nya regler för kvinnliga medeldistanslöpare som innebar att friidrottare med för höga nivåer måste medicinera sig för att fortsätta tävla.

Något Caster Semenya vägrade med hänvisning till att IAAF tvingar kvinnliga idrottare till "onödiga och ovälkomna hormonella ingrepp". Semenya överklagade reglerna till idrottens skiljedomstol, Cas, som i början av maj gick på IAAF:s linje.

Ett beslut som dock avslogs av Schweiz federala domstol nyligen där domstolen slog fast att Semenya, tills vidare, är fri att tävla på samtliga instanser.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Caster Semenya

Friidrott

IAAF, International association of athletics