Frida Karlssons kross – Kalla chanslös

Av: Erik Karlsson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÄLLIVARE/STOCKHOLM. Frida Karlsson krossade allt motstånd på 10 kilometer klassiskt.

Men perfekt var det inte. Enligt mamma Mia var supertalangen aningen ilsken efter loppet.

– Hon är är arg på mig, hon hade för lite fäste, säger Mia Karlsson.

Det var på 10 kilometer klassiskt som Frida Karlsson slog igenom på allvar när hon utmanade Therese Johaug hela vägen in mot mål på VM.

Och att det är frågan om en favoritdistans blev tydligt i Gällivare i dag. Redan efter två kilometer var Frida Karlsson sex sekunder före hårdsatsande Jonna Sundling och hela 14,6 före Charlotte Kalla.

Halvvägs hade avståndet dubblats.

– Det är helt vansinnigt bra, hon fortsätter driva i varje stavtag, säger Anders Blomquist i SVT.

”Håller väldigt långt”

Avståndet utökades hela vägen in i mål där Frida var 40 sekunder före Jonna Sundling som precis höll undan för Charlotte Kalla.

1 av 3 | Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

En total kross. Ett till synes perfekt lopp. Men enligt mamma och vallare Mia Karlsson var det långt i från sanningen. Sportbladet träffade Mia precis efter loppet när hon mötte upp Frida med överdragskläder.

– Jag håller mig i bakgrunden nu... hon är arg på mig. Hon hade för lite fäste, när hon kom här och jag skickade in kläderna sa hon ”mamma, säg förlåt”, säger Mia Karlsson.

Ändå åkte hon så bra?

– Ja.

”Gillar att springa”

Frida menade att det blev ett löplopp. Och Mia Karlsson visste att dottern inför loppet sökte en bra teknisk känsla i loppet samtidigt som hon har en stark vinnarinstinkt.

– Alla hade nog lurigt med fästet, det var ett lurigt före. Tekniken sitter inte 100 procent, kändes som jag sprang mest. Men jag gillar ju att springa också, säger Frida Karlsson.

Din mamma sa att du inte var nöjd med hennes vallning?

– Nä men... Jag har inte varit arg på henne, hon gör ju sitt bästa. Och det gick ju bra ändå. Vi testade nära inpå start och hade lite lurigt att få till det. Det är klart att man innan start blev lite osäker.

Något krav på förlåt säger Frida Karlsson att hon inte begärt. Den unga skidåkaren hyllar istället sin mamma för det slit hon gör.

– Absolut inte. Hon jobbar hårt i vallaboden, hon gör ett superjobb.

Nu är det upplagt för en superduell med Therese Johaug i världscuppremiären i Ruka nästa helg. Norskan var i sin tur helt i en egen klass i den norska klassiska premiären i dag där hon körde över motståndet med över en minut.

– Jag tänker inte så mycket på det, fokuserar på att göra mitt bästa. Sen får vi se hur långt det räcker, säger hon.

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE