Publicerad:
Uppdaterad:

Besöket som förändrade Ebba Anderssons liv

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Endast 21 år gammal har Ebba Andersson nått toppen i skidvärlden.

Hon har staplat medaljer på hög sedan juniortiden – men var aldrig någon ungdomsstjärna.

– Jag var nog 14 år innan jag vann min första distriktstävling, säger Andersson till Expressen.

Under förra säsongen etablerade sig Ebba Andersson i den yppersta världseliten på allvar.

Sollefteå-åkaren hade problem med en förkylning i inledningen av VM i Seefeld men bärgade en guldmedalj i stafett. I världscupen blev det stor succé och svenskan fick kliva upp på pallen hela tio gånger under säsongen.

Inget dåligt facit för en 21-åring.

– Inför den här säsongen hade jag som drömmål att vara på pallen någon gång under säsongen, men att det har skett så många gånger det var inget jag hade räknat med, har hon tidigare sagt.

”Då blev jag intresserad”

I en intervju med Expressen berättar stjärnskottet om sin väg till toppen, som inte har varit helt spikrak.

– Jag var ingen sån där ungdomsstjärna. Jag var nog 14 år innan jag vann min första distriktstävling, säger Andersson till tidningen.

Hon berättar att föräldrarna alltid hållit på med skidor och att hon varit tidigt ute i spåren, men inte riktigt fastnade för sporten. Vändningen kom när ett par ledare från Remseles SK (i dag Sollefteå Skidor) besökte Ebbas lågstadieskola när hon var åtta år.

– Men efter att de från Remsle hälsat på i skolan... då blev jag intresserad. Så jag var med på några träningar - och sedan var jag fast.

Succé på JVM

I de tidiga tonåren tog karriären rejäl fart och som sjuttonåring tog hon medalj i junior-VM i Kazakstan – trots att konkurrenterna var två år äldre. Året därpå vände hon hem från junior-VM i Rumänien med två guldmedaljer runt halsen.

Som 19-åring debuterade hon i seniorlandslaget under VM i Lahtis 2017.

– Jag tog väldigt många kliv där när jag gick från ungdom till junior. Speciellt när jag började på skidgymnasiet i Sollefteå. Det var väldigt betydelsefullt för mig, säger hon till Expressen.

Publicerad:
Publicerad: