Hunden Molly ska ta dopade Vasaloppsåkare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Världens enda dopningshund, Molly, får en hektisk söndag.

Hon ska bevaka 15 800 Vasaloppsåkare.

– Molly kan känna genom svett när en person dopat sig, säger hundföraren Joanna Sjöö.

I två år har Molly, med framgång, sökt efter otillåtna dopingpreparat och idrottare som dopat sig. Hon är utbildad av svenska tullen och gör nu stor nytta i dopingjakten.

– Molly kan både markera för dopingpreparat i väskor och känner, genom svett, när en person dopat sig, säger Joanna Sjöö, som jobbar för Svensk antidoping och är Mollys hundförare och fodervärd.

Molly markerar och sedan utför Svensk antidoping ett test.

Under de senaste åren har Molly tjänstgjort vid flera svenska internationella tävlingar i olika grenar. Bland annat två gånger i samband med VM i styrkelyft.

Joanna Sjöö berättar att Molly flera gånger har gjort markeringar som sedan resultat i positiva dopingtest. Men hon vill inte avslöja fler detaljer eller vilka preparat som Molly reagerar på. Här är det viktigt att hålla på sekretessen och tystnadsplikten.

– Men jag kan säga att Molly visar oss vägen var vi ska lägga våra dopingtester och resurser.

Fler hundar på gång

I dag är Molly världens enda hund som är utbildad att nosa upp dopningspreparat.

– Med facit i hand är det konstigt att det inte finns fler dopinghundar i världen. Hon är världsunik. Här har Svensk antidoping verkligen tänkt utanför boxen säger Sjöö.

– Jag vet att fler länder är intresserade och att det finns fler hundar på gång, dock inte i Sverige. Det är nämligen mycket svårt att få tag på riktigt bra tjänstehundar inom det här området, som uppfyller alla krav. Vi hade tur som fick henne.

Molly blev inbjuden av Vasaloppsarrangörerna, som ville visa att man har en idrott fri från doping.

– Vi är här för att informera om vårt arbete. Här har Molly också bidragit till att skapa bra relationer mellan Svensk antidoping och idrottarna, som ofta kommer fram till oss för att hälsa på Molly och ställa frågor. Precis det vi önskar.

1 av 2 | Foto: ULF PALM / TT
Joanna Sjöö och hunden Molly jagar dopningsfuskare i Vasaloppet.

Prioriterar eliten

Joanna Sjöö berättar att under Vasaloppet kommer Molly att göra aktiva sök. Eliten är en prioriterad sökgrupp. Men även motionärer har samma ansvar att vara dopningsfria och kan få möta Molly.

– Det man kan göra, som motionär och behöver ta medicin som kan vara dopingklassad, är att gå in på Svensk antidopings rödgröna lista. Där kan man ganska enkelt få besked om aktuell medicin är dopingklassad för motionär eller elit. Samtidigt är det viktigt att man ska kunna ta medicin för att kunna utöva idrott. Det gäller att få dispens, säger Joanna Sjöö.

TT: Kan en motionär som ska åka Vasaloppet få dispens redan på lördagskvällen?

– Nja, det kan bli tufft tidsmässigt. Man kan säga att vi behöver två veckor på oss, men självklart finns det undantag där vi kan snabbehandla, säger Joanna Sjöö.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN