Stor oreda inför VM: Han var förskräckt

Uppdaterad 2019-07-22 | Publicerad 2019-07-21

Mikael Jansson (chef de mission) och Stig Mattsson (dietist) markerar platser på läktaren för svenskarna.

GWANGJU. I dag börjar långbane-VM, men en stökig och viktig kamp är redan vunnen.

Det svenska lägret behövde flytta på en kafeteria för att ens få en plats där Sarah Sjöström och de andra ska kunna vila och vårdas.

– Det blir hätsk stämning, säger förbundskapten Ulrika Sandmark.

Långbane-VM är till synes strikt organiserat. Det vimlar av funktionärer och säkerhetskontroller när världens främsta simmare gör upp i sydkoreanska Gwangju.

Ändå vittnar den svenska förbundskaptenen Ulrika Sandmark om scener som påminner om när charterturister går upp i svinottan för att boka bästa solstolen.

– Det är huggsexa om massageutrymmet. Det är dåligt att de inte ger oss avdelade områden utan att man får vara här så tidigt man kan. Vissa länder har knappt någon plats alls. Det är synd om dem, för det här är en viktig fråga, säger hon.

Flyttade på kafeterian

I tisdags åkte Sandmark med en svensk delegation från lägret i Japan till VM-staden. Redan då var det så kallade energiområdet, dit inga utomstående har tillträde, belamrat. Förbundskaptenen såg att en smärre katastrof var i vardande – hennes simmare måste kunna varva ner och få massage före och efter loppen – och agerade resolut.

– Vi flyttade på kafeterian, för det fanns inga platser. Är det här området till för simmarna eller för att vi ska fika? sa vi. Såklart är simmarna viktigast, så nu delar vi område med våra fränder i Norge.

Sarah Sjöström kan göra 19 starter på VM. Vad hade det betytt för ett sådant tävlingsschema om ni inte röjt bort kafeterian och ordnat ett massageutrymme?

”Det är väldigt märkligt”

– Mycket. Där finns fysion som tar hand om kropparna. Där kan du lägga kläderna och slappna av. Därför borde det styras upp bättre. Nu handlar det om vassast armbågar och så får det inte vara. Dietisten Stig Mattsson var helt förskräckt över hur det funkar. Jag tycker också att det är väldigt märkligt, säger Ulrika Sandmark.

I dag simmar Sarah Sjöström, Louise Hansson (båda 100 fjäril), Erik Persson (100 bröstsim) samt ett svenskt damlag i lagkappen. Och så får de vård och vila i massageutrymmet, får vi anta.

Följ ämnen i artikeln