Snabbast i försöken – favoriterna strök sig

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Emmanuel Wong / Getty Images AsiaPac
Sarah Sjöström

GWANGJU. Sarah Sjöström studsade tillbaka från VM-silvret och hade snabbaste tid i försöken på 200 meter fritt.

Men varför tror hon att favoriterna Katie Ledecky och Emma McKeon strök sig?

– Kanske för att jag ställer upp...

Jo, hon lägger till att hon skämtar.

Sarah Sjöström står i den mixade zonen och har det blöta håret struket bakåt. Hon verkar inte ett dugg trött, på sin höjd som hon tagit en morgonpromenad i lätt sluttning, och får som vanligt besvara frågor på engelska. Mindre än femton timmar har gått sedan hon förlorade ett VM-guld men vann ett silver på 100 meter fjäril.

”All over the place”

Sträckan den här morgonen var den stundtals förhatliga 200 meter frisim. Den hon svor att inte simma mer på mästerskap efter OS i Rio 2016. Och hon presterade efter förutsättningarna smått fantastiskt.

Vid första vändningen låg hon långt under världsrekordet. I mål stannade klockan på 1.55,14. Årsbästa med 25 hundradelar, men framför allt nio tiondelar bättre än näst snabbaste tjejen, Siobhan Haughey från Hongkong.

– Jag visste inte riktigt hur min fart var eftersom jag var i första seedade heatet. Men jag försökte bara nudda väggen först. Jag kunde inte riktigt se de andra tjejerna eftersom jag tittade åt andra hållet, så simningen var all over the place, säger Sjöström och sprattlar med armarna för att illustrera.

”Min personlighet blir tuffare”

På VM för två år sedan delade Emma McKeon och Katie Ledecky silvret på 200 fritt. Den här gången strök de sig på morgonen.

– Jag såg först i callroom att de inte var där. Jag vet inte varför, säger Sjöström.

Troligen är båda sjuka. Sajten Swimswam hävdar i alla fall att McKeon sjuknat in efter gårdagens brons på 100 fjäril och USA:s förbund skickade ut ett pressmeddelande rörande att Ledecky också missar 1500 meter.

– Katie har inte mått bra sedan hon anlände till Gwangju 17 juli, skriver de.

Då återstår bara att reda ut en sak: varför simmar Sarah 200 meter fritt igen? Till den internationella pressen ger hon ett försök till förklaring.

– Jag brukar utmana mig själv. När jag har 200 fritt på programmet blir min personlighet lite tuffare. Kan jag hantera 200 fritt så blir de andra grenarna enkla för mig, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE